Turisty poškozený úsek Hadriánova valu

Turisty poškozený úsek Hadriánova valu Zdroj: Profimedia.cz

Část Hadriánova valu se zhroutila kvůli turistům posedlým focením selfie

Zeď, která inspirovala i Hru o trůny, se zřítila pod náporem selfie maniaků. Ti na ni i přes zákazy opakovaně lezli, aby se na sociálních sítích mohli pochlubit co nejlepším záběrem. Zhruba třímetrový úsek zdi poblíž vyhlídky Steel Rig v Národním parku Northumberland přežil leccos — kromě dementů.

Poškozený úsek zdi leží jen několik set metrů od rušného parkoviště, kde každoročně začínají svou procházku podél Hadriánova valu tisíce turistů. I přes varovná značení někteří z nich šplhají po zdi, jež v některých místech dosahuje výšky až 2,5 metru.

V tom, že se zeď nezřítila kvůli povětrnostním podmínkám, ale lidské blbosti, má jasno fotograf Pete Savin, který už čtyři roky fotí zdejší krajinu. Na mnoha jeho fotografiích je zeď v místech, kam nikdo nesmí, obležena jednotlivci i celými rodinami. Místo aby se kochali okolím, špulí tvář do mobilu, aby jim to s Hadriánovým valem co nejvíc slušelo.

Císař Hadrián nařídil roku 122 postavit zeď, jež měla Británii v římském područí bránit proti nájezdům barbarských severních kmenů. Stavba 117 kilometrů dlouhé zdi trvala zhruba šest let. Od roku 1987 jsou zbytky valu zařazeny na Seznam světového dědictví UNESCO.

Fenomenální kamenný val se stal inspirací pro spisovatele George R. R. Martina, který v rozhovoru pro americký magazín Rolling Stone uvedl: „Inspiraci pro Zeď jsem našel roku 1981. Navštívil jsem kamaráda v Anglii, a když jsme se blížili k hranicím Anglie a Skotska, zastavili jsme se na Hadriánově valu. Stál jsem tam a snažil si představit, jaké to bylo, být římským legionářem stojícím na této zdi a hledícím na vzdálené kopce. Byl to velmi hluboký pocit. Pro Římany té doby tohle znamenalo konec civilizace. My dnes víme, že za těmi kopci žili Skotové, ale oni to netušili. Mohl to být jakýkoliv druh monstra. Právě význam a cíl té bariéry proti temným silám ve mně něco zasadily. Ale když píšete fantasy, všechno je větší a pestřejší, takže jsem vzal zeď a udělal ji třikrát delší, přes 200 metrů vysokou a vyrobil jsem ji z ledu.“

Ve Hře o trůny zničí Zeď až Noční král. V reálném životě stačí pár ignorantů se selfie tyčemi...