Polská policie zatkla polského konvertitu. Údajně připravoval teroristický útok

Polská policie zatkla polského konvertitu. Údajně připravoval teroristický útok Zdroj: ČTK

Policie zatkla Poláka podezřelého z přípravy teroristického útoku. Chtěl se pomstít odpůrcům islámu

Minulý týden informovala polská média o zásahu polské kontrarozvědky ABW (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego), jejíž komando zatklo polského konvertitu k islámu kvůli podezření z přípravy teroristického útoku v Polsku. Jde tak již o druhého polského muslima a konvertitu zatčeného tento rok za podezření z přípravy teroristického útoku na polské cíle.

Prvním zatčeným byl David L., který se také měl na straně islámských povstalců účastnit bojů v Sýrii proti jednotkám věrným syrské vládě. Počátkem května pak byl zatčen Mikolaj B., který měl připravovat teroristický útok na veřejná místa v Polsku. Chtěl se tak pomstít odpůrcům islámu, a jak dodává Stanisław Żaryn, mluvčí ministra koordinátora zvláštních služeb Polské republiky, zatčený konvertita se již dříve léčil s psychickými problémy.

O zadrženém konvertitovi úřady zveřejnily pouze tu informaci, že byl údajně členem muslimské komunity v polském hlavním městě Varšava a mezi muslimy užíval přezdívku Mohamed. Na základě vzneseného obvinění hrozí zatčenému konvertitovi trest vězení od 3 měsíců do 5 let a soud rozhodl o jeho zajištění ve vazbě, která se případně může prodloužit. Zatčený konvertita všechna obvinění odmítl jako nepravdivá.

Evidence muslimů

Již v roce 2015 informovala polská média, že polská kontrarozvědka vede evidenci a monitoring zhruba 200 muslimů napojených na radikální islámská uskupení. A v roce 2015 byli například zatčeni tři muslimové (údajně Čečenci), kteří shromažďovali podporu pro teroristickou organizaci Islámský stát.

Loni na podzim polské úřady také informovaly o zatčení muslima původem z Ruské federace, který mimo podpory terorismu měl také podíl na organizování nelegální migrace do Evropy, jak informoval tehdy ve svém komuniké Żaryn.