Rakouský kancléř Sebastian Kurz ukončil koalici s FPÖ. Budou předčasné volby.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz ukončil koalici s FPÖ. Budou předčasné volby. Zdroj: Reuters

Rakouská vládní krize pokračuje. Kabinet se rozpadá kvůli sporu o ministra vnitra

Rakouská vládní krize vyvolaná skandálem kolem dlouholetého předsedy protiimigračních Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho otřásá i pozicí ministra vnitra z této strany Herberta Kickla (FPÖ). Pro jeho odchod se vyslovil i rakouský kancléř a šéf Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz, podle něhož je neudržitelné, aby Kickl zůstal v úřadu během vyšetřování aféry. Úřadující předseda FPÖ a ministr dopravy Norbert Hofer dnes prohlásil, že jeho strana je připravena ke stažení všech svých ministrů z vlády, pokud odejde Kickl.

"Jakožto ministři se vzdáme všech svých mandátů, pokud ministr vnitra Herbert Kickl složí své funkce," prohlásil dnes Hofer. Kickl dnes prohlásil, že kancléři odpoledne vysvětlí, že mu nejde o sebe, nýbrž o blaho Rakouska.

Všeobecně se přitom očekává, že Kurz dnes po poledni potvrdí Kicklův odchod z vlády. Formálně pak může ministra odvolat na návrh kancléře prezident Alexander Van der Bellen.

Pokud z vlády následně odejdou všichni ministři za FPÖ, převezmou příslušné resorty až do zářijových voleb s největší pravděpodobností úředníci a experti.

V Rakousku se v sobotu rozpadla vládní koalice Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) poté, co německá média v pátek zveřejnila tajně pořízené video zachycující dosavadního vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho a dlouholetého šéfa FPÖ, jak slibuje veřejné zakázky domnělé ruské investorce výměnou za podporu v předvolební kampani. Strache o víkendu ze svých funkcí odstoupil, vládní koalice se rozpadla a Rakousko míří k předčasným parlamentním volbám.

Lidovecký ministr zodpovědný za záležitosti EU, kulturu a média Gernot Blümel už v noci na dnešek televizi ORF řekl, že očekává odvolání Kickla, který patří mezi nejvýraznější politiky FPÖ.

Kancléř Kurz pak v dnešních rozhovorech s deníky Kurier či Österreich potvrdil, že Kickl nemůže jako ministr vnitra nechat "vyšetřovat sám sebe". Kickl byl přitom v době pořízení videa se Strachem v roce 2017 generálním tajemníkem FPÖ.

Zastánce tvrdé protiimigrační linie Herbert Kickl je podle agentury Reuters nejkontroverznějším ministrem rakouské vlády i kvůli loňské policejní razii v rakouské kontrarozvědce BVT. Policie při razii zabavila i nosiče dat s velmi citlivými informacemi, například o pravicových extremistech. Opozice pak Kickla vinila z pokusu o čistku v BVT.