Stanislava Březinová a Kristýna Mazurová u soudu v březnu 2019.

Stanislava Březinová a Kristýna Mazurová u soudu v březnu 2019. Zdroj: ČTK

Vladimír Březina a Stanislava Březinová u soudu v březnu 2019.
Obžalovaní u soudu v březnu 2019.
3
Fotogalerie

Soud zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz z lihového byznysu

Zlínský soud dnes zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz. Přes půl miliardy korun pocházelo podle státního zástupce z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem. Obžalovaní byli Březinovi blízcí. Jeho otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozilo za legalizaci výnosů z trestné činnosti až osmileté vězení. Všichni vinu odmítli.

Státní zástupce Radek Bartoš žádal pro Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nejméně 5,5 roku vězení, pro Mazurovou s Míčkovou tři roky. Čtveřice se prý podílela na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013. Podle žalobce se je snažila legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Díky tomu si podle obžaloby přišel Vladimír Březina na 440 milionů, Stanislava Březinová asi na 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů korun.

Vladimír Březina uvedl, že šlo o finance, které získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčováním peněz na vysoký úrok. Stanislava Březinová řekla, že se na podnikání Radka Březiny aktivně nepodílela. Mazurová a Míčková se hájily tím, že s penězi do bank jezdily na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše, případně Vladimíra Březiny. Muži jim prý řekli, že jde o peníze získané z pronájmu nemovitostí. Vyšetřovatelé v kauze zajistili majetek za 400 milionů Kč.

Radek Březina byl v červnu 2017 odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k 13 letům vězení. Škodu způsobenou zkrácením spotřební daně vyčíslil vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži. U dvou dalších pravomocný rozsudek dosud nepadl, dnes se jejich případem znovu zabýval olomoucký krajský soud. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.