Na raketový útok z Pásma Gazy odpověděli Izraelci útokem

Na raketový útok z Pásma Gazy odpověděli Izraelci útokem Zdroj: ČTK

Na raketový útok z Pásma Gazy odpověděli Izraelci útokem
Na raketový útok z Pásma Gazy odpověděli Izraelci útokem
Na raketový útok z Pásma Gazy odpověděli Izraelci útokem
3
Fotogalerie

Hamás už na Izrael vypálil přes 400 raket, ten odpovídá útoky. Mrtví jsou na obou stranách

Raketa vypálená z palestinského Pásma Gazy v neděli zabila izraelského civilistu, zatímco při izraelském útoku byli zabiti dva palestinští ozbrojenci. S odvoláním na izraelskou policii a palestinskou organizaci Islámský džihád o tom v neděli informovala agentura Reuters. Od pátku přišlo podle palestinských médií při izraelsko-palestinském násilí o život deset Palestinců, z nichž šest byli členové radikálních organizací Hamás a Islámský džihád.

Hamás oznámil, že se rozhodl vystupňovat útoky kvůli tomu, že izraelská vláda otálí s plněním dohod uzavřených mezi oběma stranami. Hamás v Pásmu Gazy vládne.

Izraelská média uvedla, že z Pásma Gazy bylo od soboty na Izrael vypáleno přes 400 raket. Mnohé zneškodnila protivzdušná obrana. Jedna v noci na dnešek zasáhla obytný dům v Aškelonu, střepina zabila 58letého Izraelce. Mezi mrtvými na palestinské straně je žena a její čtrnáctiměsíční dcera. Izrael ale dnes ráno uvedl, že civilistku a její dítě nezabily izraelské zbraně, nýbrž palestinská raketa, která spadla předčasně ještě na území pásma.

Palestinské úřady informovaly také o 47 zraněných Palestincích, Izrael má tři zraněné včetně 80leté ženy.

Města a vesnice na jihu Izraele včetně Rišon Lecionu, který leží zhruba osm kilometrů od Tel Avivu, otevřela pro civilisty kryty. Školy v jižním Izraeli dnes zůstaly zavřené.

Počátek eskalace násilí

V sobotu bylo z Pásma Gazy vypáleno na Izrael na 200 raket, na což izraelská armáda reagovala protiútokem na pozice radikálních organizací Hamás a Islámský džihád. Po zhruba tříhodinové noční přestávce následovala v neděli další palba více než 200 nových raket.

Evropská unie v sobotu vyzvala k okamžitému zastavení ostřelování Izraele z palestinského Pásma Gazy. Spojené státy raketové útoky odsoudily a podpořily právo Izraele na sebeobranu.

Násilnosti začaly v pátek při pravidelných protiizraelských protestech u hranice Pásma Gazy. Zraněni byli dva izraelští vojáci a o život přišli čtyři Palestinci. Dalších šest jich zahynulo v sobotu a dnes.

Při protiútocích po raketové palbě se izraelská armáda zaměřila na cíle spojené s palestinskými radikály. Zasaženy byly rampy k odpalování raket, výrobny střel a jeden tunel pod hranicí. Podle listu Haarec izraelští vojáci v Pásmu Gazy identifikovali 430 míst, odkud Palestinci rakety odpalují.