Cvičení proti teroristickému útoku u jaderné elektrárny Temelín v roce 2017. Safeguard 2017

Cvičení proti teroristickému útoku u jaderné elektrárny Temelín v roce 2017. Safeguard 2017 Zdroj: ČTK

Cvičení proti teroristickému útoku u jaderné elektrárny Temelín v roce 2017. Safeguard 2017
Cvičení proti teroristickému útoku u jaderné elektrárny Temelín v roce 2017. Safeguard 2017
3
Fotogalerie

Vojáci a policisté dobývali Temelín. Cvičili zásah proti teroristům. Co by se stalo, kdyby zaútočili?

Přibližně tři stovky příslušníků bezpečnostních složek, zástupců ČEZ a provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS poslední tři dny procvičovali taktiku postupu během případného teroristického útoku proti jaderné elektrárně Temelín. Akce s názvem Safeguard Temelín 2019 dnes vyvrcholila simulovaným útokem na elektrárnu. V případě skutečných teroristických útoků by vláda přijala mimořádná bezpečnostní opatření a jaderné elektrárny by chránila armáda.

Ředitel elektrárny Jan Kruml uvedl, jak by situace vypadala, kdyby teroristé opravdu zaútočili na Temelín. "My bychom přijímali opatření uvnitř elektrárny. V nejpřísnějším režimu bychom elektrárnu uzavřeli a uvnitř by zůstali pouze lidé zajišťující její provoz. Ochrana okolí elektrárny a vzdušného prostoru by byla v rukou armády a policie. Naším úkolem by bylo, poskytnout jim především logistické zázemí," uvedl Kruml.

Nejpřísněji střežený objekt v zemi

Dodal, že Temelín patří mezi nejpřísněji střežené objekty v republice. Jeho ochranu zajišťují policie, armáda, bezpečnostní agentura, ale i celá řada fyzických bariér, bezpečnostních prvků a organizačních opatření. "Jaderná elektrárna a její ochrana je jednou z hlavních priorit jihočeské policie. Dnešních ukázek při cvičení se účastnili specialisté zásahové jednotky, policisté eskortního oddělení, ale také operační důstojníci, kriminalisté a pracovníci krizového řízení," řekl náměstek jihočeského policejního ředitele Roman Bláha.

Účast aktivních záloh

Poprvé ochranu Temelína nacvičovali členové aktivních záloh Armády ČR z Pardubic a Českých Budějovic. Doplnili tak vojáky ze strakonického 25. protiletadlového pluku. "Při zhoršení bezpečnostní situace by bylo naším úkolem zajistit okolí elektrárny. Aktivní zálohy hrají důležitou roli při ochraně objektů důležitých pro bezpečnost státu. Jejich připravenost několikrát ročně prověřujeme. Prostředí kolem elektrárny Temelín v tomto směru vytváří reálné podmínky, v jakých by příslušníci aktivní zálohy plnili úkoly v případě jejich ostrého nasazení na jakémkoli jiném místě ČR," uvedl ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice Petr Holý.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce kryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 TWh elektřiny, byla to druhá nejvyšší výroba.