Václav Klaus starší - ilustrační snímek

Václav Klaus starší - ilustrační snímek Zdroj: Jakub Poláček, Martin Přibyl, archiv Blesku

Václav Klaus: ODS je na cestě k bezvýznamnosti, musí vzniknout nová pravicová strana

Podle bývalého prezidenta Václava Klause musí vzniknout nová pravicová strana. Vedení ODS a její poslanci podle něj směřují k politické bezvýznamnosti. Reagoval tak na výzvu k odchodu svého syna Václava Klause mladšího z poslaneckého klubu ODS. Reakci bývalého prezidenta dnes ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Klaus ODS spoluzakládal a byl jejím dlouholetým předsedou. Stranu později opakovaně kritizoval.

"Včerejší (středeční) rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mne nepřekvapilo," uvedl Klaus. "Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce," uvedl Klaus starší.

Dodal, že cesta nynější ODS k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. "Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné," dodal.

Bývalý prezident zároveň dodal, že s ním syn své výroky nekonzultoval, stejně jako on se synem nekonzultoval toto své prohlášení. "Nechci mu zužovat jeho manévrovací prostor. Jinak by mé výroky o ODS byly daleko ostřejší," doplnil.

"Výroky prezidenta Klause o nové straně mě nepřekvapují. S ODS se rozešel už v roce 2008, všichni si ho pamatujeme z roku 2013 na volebních billboardech strany paní (Jany) Bobošíkové," reagoval na twitteru současný předseda ODS Petr Fiala. Klaus v roce 2013 před sněmovními volbami podpořil blok Hlavu vzhůru někdejší europoslankyně Bobošíkové.

"Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedení ODS, ale bohužel Václav Klaus. ODS byla založena jako konzervativně liberální strana s jasným prozápadním směřováním. Tak jsem ODS vždy vnímal a na tuto tradici navazuji," doplnil Fiala.

Poslanecký klub ODS se ve středu v usnesení distancoval od úterních slov svého poslance Klause ml., který přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Předseda Fiala se ještě v úterý jménem strany omluvil, stejně učinil ve středu klub, který Klause zároveň vyzval k odchodu z klubu a konstatoval, že poslanec svým jednáním ODS dlouhodobě poškozuje. Klaus odmítl výzvě vyhovět. Fiala později dodal, že věcí se bude v sobotu zabývat Výkonná rada ODS.