Předseda KSČM Vojtěch Filip v nedělních Otázkách Václava Moravce

Předseda KSČM Vojtěch Filip v nedělních Otázkách Václava Moravce Zdroj: Repro ČT

Petr Pešek: Náš vztah s Ruskem aneb Hledání, tápání… A komunisté

Nevpuštění jednoho z členů delegace ruského ministra průmyslu do Prahy – Andreje Kuzněcova, považovaného za agenta působícího v rámci přebujelé ambasády v Praze – bylo diplomatické faux pas. Rusové to prostě zkusili a české úřady výjimečně neuhnuly. Obvyklá šachová partie s výjimečně neobvyklým řešením. Pokud by komunikace mezi českou a ruskou diplomacií fungovala, jak má, nemělo k tomu vůbec dojít. Ale když už se tak stalo, je dobré připomenout, kdo drží naši vládu u moci.

Jsou to komunisté. Strana, která si toto transparentní adjektivum jako jedna z mála stran nejen nestyděla dát do názvu v době minulé – mimochodem jako jedna z mála v rámci východního bloku – ale nechala si jej tam dodnes. Což je dobře, protože situace je alespoň přehlednější.

Jejich zbraní už není anarchistická negace ani otevřený třídní boj, ale relativizace. Což velmi názorně v nedělních Otázkách Václava Moravce předvedl i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Jestli je to provokace, nebo není, to je otázka…“ zněla jedna z jeho klasických – rádoby nevinných – reakcí na nevpuštění člena ruské delegace.

A pak došlo k obvyklému servírování několika podprahových sdělení „Někdo chtěl poškodit česko-ruské vztahy“ či „Někdo chtěl, aby to dopadlo špatně“. Anebo prostě velkorysé rodičovské uklidnění, že to byla „hloupost“. A protože je Vojtěch Filip slušný a milý člověk, neopomněl moderátora škádlit slovy: „Pane doktore, nezlobte mě…“

Situace s nevpuštěním člena ruské delegace do ČR samozřejmě není šťastná, stejně tak jako není žádnou výhrou nejisté působení ministra zahraničí Petříčka – od nějž jsme se v debatě na ČT například v souvislosti s nynějším řáděním olomouckého zastupitelství kolem firmy Kapsch a podivných aktivit místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka dozvěděli, že „mediální informace nejsou úplné“. A je iluzorní doufat, že v tak polarizované době, jaká panuje nyní, najde česká politická scéna v oblasti diplomacie nějaký jasnější konsensus. Základní pilíře by ale měly být jasné. A v tomto ohledu je solidní uznat, že ministr Petříček v rámci možností drží euroatlantickou linii.

Pokud tedy vládu nedrží pod krkem strýček Falmer…