Kim Čong-un a Donald Trump - ilustrační snímek

Kim Čong-un a Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Kim Čong-un se s Trumpem setkal už vloni v červnu. V lednu tak půjde už o jejich druhý společný summit.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Stavba severokorejského přímořského letoviska je skoro u konce. NA projekt dohlížel i vůdce Kim Čong-un.
Stavba severokorejského přímořského letoviska je skoro u konce. NA projekt dohlížel i vůdce Kim Čong-un, někdy i s manželkou.
Stavba severokorejského přímořského letoviska je skoro u konce. NA projekt dohlížel i vůdce Kim Čong-un.
7
Fotogalerie

Kim Čong-un před summitem s Trumpem provedl v KLDR rozsáhlé čistky

Severokorejský vůdce Kim Čong-un údajně před nadcházejícím summitem s americkým prezidentem Donaldem Trumpem provedl na domácí scéně rozsáhlé politické čistky. Ostřílení diplomaté, kteří pracovali pro režim od dob Kimova otce a dědečka, byli nahrazeni novými, mladými poradci, jež si Kim vybral na základě ideologie a věrnosti. Změněn byl i tým severokorejských jaderných vyjednávačů, napsala agentura Reuters.

Podle analytiků je jedním z důvodů změn na vysokých postech v KLDR zběhnutí několika severokorejských diplomatů v nedávné době. V roce 2016 uprchl i se svou rodinou do Jižní Koreje zástupce velvyslance KLDR v Británii Tche Jong-ho a loni v listopadu zmizel také severokorejský zastupující velvyslanec v Itálii Čo Song-ki. Ten podle jihokorejské rozvědky požádal společně s manželkou o azyl ve třetí zemi, zřejmě ve Spojených státech.

Nejvýznamnější změnou ve vysokých funkcích je sesazení někdejší náměstkyně severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui, která byla hlavní vyjednávačkou KLDR v jaderných rozhovorech před první schůzkou Kima a Trumpa v červnu v Singapuru. Před druhým summitem, který se uskuteční 27.-28. února ve vietnamské metropoli Hanoji, byla Čche nahrazena bývalým severokorejským velvyslancem ve Španělsku Kim Hjok-čcholem.

Podle agentury Reuters je čtyřicátník Kim Hjok-čchol nyní hlavním partnerem zvláštního amerického zmocněnce pro Severní Koreu Stephena Bieguna při přípravě summitu.

"Řada diplomatů byla zavržena kvůli vnitropolitickým sporům a pochybnostem o jejich ideologické věrnosti vzhledem k jejich zkušenostem z bohatších, kapitalistických zemí," řekl agentuře Reuters nejmenovaný jihokorejský představitel. "Kim Hjok-čchol je rovněž kariérní diplomat, očividně ale prošel testem věrnosti a stal se klíčovým mužem v jednáních," dodal týž zdroj.

Další náměstek severokorejského ministra zahraničí, který byl pověřen řízením styků se Spojenými státy, Han Song-rjol byl údajně zbaven funkce na základě obvinění ze špionáže a korupce. Jeden z nejrespektovanějších severokorejských diplomatů působících v USA Han je podle zpravodajského serveru NK News už od minulého února nezvěstný a není vyloučeno, že byl popraven.

Jiná zpráva, zveřejněná v jihokorejském listu Čoson ilbo, s odvoláním na představitele jihokorejského ministerstva pro sjednocení tvrdí, že Han byl poslán do jednoho z nechvalně proslulých severokorejských pracovních táborů.

Změny na místech nejbližších Kimových poradců se zdají být součástí rozsáhlejší čistky, která postihla v poslední době příslušníky severokorejské elity. Podle jihokorejské expertní skupiny North Korea Strategy Center se obětí Kimových čistek stalo 50 až 70 lidí, z nichž někteří byli zbaveni majetku, uvězněni či dokonce popraveni.

Tažení se podle jihokorejských expertů zaměřilo na osoby nesouhlasící s diplomatickou politikou, kterou Kim uplatňuje vůči USA a Jižní Koreji, a jeho cílem bylo umlčení kritiky. V KLDR byly ale tyto kroky prezentovány jako protikorupční kampaň.

Severokorejský uprchlík a někdejší diplomat v Londýně Tche Jong-ho v úterý na tiskové konferenci v Soulu spekuloval, že Kim změnil vyjednávací tým s cílem přimět Trumpa, aby jednal přímo s ním a nespoléhal se na vysoké poradce.