Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu Zdroj: Archiv Blesku, Profimedia.cz

Do Francie se ze Sýrie vrací džihádisté. Zlikvidujte je, navrhl republikánský poslanec

Francie bude zanedlouho řešit osud 130 džihádistů včetně žen a dětí, kteří se vrátí do vlasti. Uvedla to televize BFMTV. Repatriaci někdejších bojovníků Islámského státu s rodinami ze Sýrie potvrdil ministr vnitra Christophe Castaner.

Francouzské úřady se obávají, že po odchodu dvou tisíc amerických vojáků ze Sýrie by Kurdové, kteří nyní zahraniční džihádisty zadržují, mohli tyto lidi propustit. Francouzské tajné služby by pak pravděpodobně ztratily jejich stopy, a proto je lépe je vrátit do vlasti a mít je pod kontrolou. „Všichni, kteří se vrátí do Francie, budou předáni justici. Pokud soudce dojde k závěru, že by měli být uvězněni – a to bude ve většině případů – budou ve vězení,“ ujistil teď ministr Castaner. Počet vrátivších se džihádistů ale odmítl upřesnit.

Z celkového počtu 130 lidí, o kterých informovala BFMTV, tvoří údajně čtyři desítky mužů, zbytek jsou ženy a děti. Francouzské věznice se na příliv islamistických extremistů už několik let zařizují. Repatriace bývalých bojovníků Islámského státu nebo jiných radikálních skupin je ve Francii kontroverzním tématem. Poslanec Republikánů Pierre-Henri Dumont dokonce v diskuzi v televizi Orange prohlásil, že by měli být zabiti. „Francie nemůže znovu přijmout osoby, které proti ní vztáhly zbraň. Francie má ještě jinou možnost, kterou je jejich likvidace,“ řekl.

Více se dočtete na webu Info.cz >>>