Británie se připravuje na rozhodnutí o Brexitu

Británie se připravuje na rozhodnutí o Brexitu Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová před hlasováním o brexitu (15. 1. 2019)
Britská premiérka Theresa Mayová před hlasováním o brexitu (15. 1. 2019)
Británie se připravuje na rozhodnutí o Brexitu
Británie se připravuje na rozhodnutí o Brexitu
Británie se připravuje na rozhodnutí o Brexitu
33
Fotogalerie

Britští poslanci odmítli dohodu o vystoupení z EU. Do brexitu zbývá 73 dní, podle Junckera může být tvrdý

Britští poslanci dnes podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová. Konzervativní předsedkyně vlády teď musí na základě nedávno schváleného dodatku zákona představit v Dolní sněmovně do tří zasedacích dnů takzvaný "plán B", tedy přijít do pondělí 21. ledna s návrhem na další postup. Dohodu podpořilo podle agentury Reuters 202 zákonodárců, proti bylo 432.

Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, hlasování o nedůvěře vládě, ale i neřízený brexit bez dohody. Británie má unii opustit už 29. března, tedy za 73 dní. Mluvčí vlády dnes dopoledne po jednání kabinetu ujistil, že Mayová na výsledky hlasování v parlamentu bude "neprodleně" reagovat.

Premiérka Mayová po porážce řekla: "Je třeba potvrdit, že vláda má důvěru sněmovny. Strategií vlády není čekat na konec března, nejlepší cestou dopředu je dohoda s EU". Na to reagoval předseda britských opozičních labouristů Corbyn, který podal návrh na vyslovení nedůvěry vládě, parlament o tom má hlasovat ve středu.

Jasné odmítnutí dohody o brexitu v britské sněmovně zvýšilo riziko odchodu Británie z EU bez společného ujednání, tzv. tvrdého brexitu. V prohlášení to uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Unie podle něj výsledku lituje a vybízí britskou stranu, aby co nejdříve vyjasnila své úmysly.

"Pokud dohoda není možná a nikdo nechce odchod bez dohody, tak kdo bude mít konečně odvahu říci, jaké je jediné pozitivní řešení," otázal se v bezprostřední reakci na twitteru Donald Tusk, který předsedá vrcholným schůzkám unie.