Německá armáda

Německá armáda Zdroj: Profimedia.cz

Německá armáda chce nabírat v Česku. Personální ohrožení, reaguje Petr Pavel

České ministerstvo obrany si chce s Německem vyjasnit plány německé armády na rekrutování občanů jiných zemí včetně Čechů. Na dotaz ČTK to sdělil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). O záměru Německa zatím ministerstvo bližší informace nemá a s německou stranou o tom dosud nejednalo. Někdejší náčelník generálního štábu české armády a bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel uvedl na twitteru, že plány Německa mohou být pro českou armádu personálním ohrožením.

O přijímání občanů jiných zemí Evropské unie uvažuje německá armáda, bundeswehr, kvůli nedostatku nových rekrutů. Řekl to německému tisku generální inspektor bundeswehru Eberhard Zorn. "Vnímám pokračující dlouhodobou diskusi v SRN. Na rok 2019 připravujeme bilaterální jednání, na němž si mimo jiné konkrétně vyjasníme rekrutační záměr německé strany," uvedl český ministr obrany Metnar.

Německé ministerstvo obrany již podle listu Hamburger Abendblatt oslovilo kvůli rekrutování občanů okolních zemí své partnery ze států EU. Ochotné o věci diskutovat jsou čtyři země včetně Česka, uvedl deník. "Ministerstvo obrany v současné době nemá žádné bližší informace o záměru německé strany ani o něm se svými partnery na bilaterální úrovni nejedná," sdělil k tomu ČTK Petr Sýkora z tiskového oddělení českého ministerstva obrany.

Možné dopady plánů Německa na rekrutační cíle tuzemské armády bude podle Sýkory možno komentovat, až budou známy podrobnosti záměru německé strany. Bývalý náčelník generálního štábu armády Pavel označil možnost přijímání Čechů do německé armády za personální riziko pro českou armádu. "Snaha bundeswehru kompenzovat nedostatek vlastních rekrutů, zejména ve specializovaných odbornostech (lékaři, IT), lovem v rekrutačních rybnících dalších zemi EU, mimo jiné Švédska a ČR, si zaslouží pozornost ministerstva obrany a vlády," uvedl.

České armádě se podle ministerstva obrany zatím nábor nových vojáků daří. "Zájemci o službu v naší armádě se hlásí a už několik let plníme rekrutační cíl 2000 nových vojáků ročně," sdělil Sýkora.

O možnosti nabírat do německé armády občany jiných zemí se v Německu mluví dlouhodobě. Poprvé s nápadem přišel Karl-Theodor zu Guttenberg, který stál v čele tamního ministerstva obrany letech 2009 až 2011. Loni se možnost náboru unijních občanů dostala do armádní bílé knihy, tedy jakéhosi plánu rozvoje bundeswehru. Občané jiných členských zemí EU již mohou sloužit v armádách Belgie, Dánska, Irska či Lucemburska.