Skupina německých policistů si údajně vyměňovala fotky s Adolfem Hitlerem

Skupina německých policistů si údajně vyměňovala fotky s Adolfem Hitlerem Zdroj: flickr

Skandál v Německu: Důstojníci policie vyhrožovali právničce zabitím dvouleté dcery, sdíleli fotky Hitlera

S velkým skandálem se potýká policie v Německu. Pět důstojníků, čtyři muži a jedna žena, z Frankfurtu nad Mohanem byli postaveni mimo službu a jsou vyšetřováni kvůli tomu, že ve své skupině na aplikaci WhatsApp vyhrožovali advokátce Sedě Basay-Yildizové, že zabijí její dvouletou dcerku. Také mezi sebou sdíleli fotografie Adolfa Hitlera a hákového kříže. Šíření nacistické propagandy je přitom v zemi zakázané.

Advokátka Seda Basay-Yildizová, která je tureckého původu a kromě jiného zastupuje podezřelé islamisty, dostala v srpnu zprávu, ve které se hovořilo o „mizerných tureckých prasatech“ a která obsahovala výhrůžky s celým jménem její dvouleté dcery a také soukromá adresa.

Vzkaz byl podepsán „NSU 2.0“. Zkratka NSU přitom patří někdejší neonacistické teroristické skupině Nationalsozialistischer Untergrund, která byla odhalena v listopadu 2009 během bankovní loupeže v Eischenu. Když chtěla tehdy policie dvojici zločinců Uwe Mundlose a Uwe Böhnhardta zatknout, spáchali sebevraždu.

Společně s Beate Zschäpeovou se přitom podíleli také na takzvaných kebabových vraždách v letech 2000 až 2006, při kterých bylo zavražděno 8 lidí tureckého, kurdského a řeckého původu. Celkem skupina spáchala až 150 trestných činů.

Sdílení hákových křížů

Jak informoval německý deník Frankfurter Neue Presse, když se právnička Basay-Yildizová obrátila na policii, aby byly výhrůžky vyšetřeny, objevil se velmi překvapivý výsledek – za akcí stála pětice policistů.

Ti si vytvořili na aplikaci WhatsApp skupinu, kde si vyměňovali informace. Kromě jiného tam sdíleli také fotografie Hitlera a nacistického hákového kříže. Zabitím dcery advokátky vyhrožovala skupina i pomocí faxové zprávy.

Policie ve Frankfurtu potvrdila, že provedla domovní prohlídky u svých kolegů a zabavila tam mobilní telefony i počítače. Přes ně pak odhalila skupinu na WhatsAppu.