Oblíbená červené odrůda Zweigeltrebe nese jméno po rakouském nacistovi

Oblíbená červené odrůda Zweigeltrebe nese jméno po rakouském nacistovi Zdroj: Flickr

Rakousko má problém: Nejoblíbenější červená odrůda vína se jmenuje po nacistovi. Pěstuje se i v Česku

Rakousko, ale možná i Česká republika, budou muset vyřešit velmi delikátní problém. Zweigeltrebe, oblíbená červená odrůda vín, se jmenuje po známém rakouském botanikovi, entomologovi a pěstiteli vína Friedrichu Zweigeltovi (1888 – 1964). Ten ovšem v dubnu 1933 vstoupil do německé nacistické strany NSDAP, byl horlivým antisemitou a podle některých svědků udával i členy rakouského odboje. Někteří lidé proto v Rakousku volají po přejmenování slavné vinné odrůdy.

 Zweigelt, jak zní německý název, je dnes v Rakousku vůbec nejoblíbenější odrůdou révy vinné, která je určená k výrobě červených vín. Byla vyšlechtěna právě Friedrichem „Fritzem“ Zweigeltem v roce 1922 ve Spolkovém ústavu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosterneuburgu. Vznikla křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch). Vyrábí se také u nás.

Původně se jmenovala „Rotburger“, ale v roce 1975 byla přejmenována podle svého tvůrce na Zweigelt, u nás se používá spíše název Zweigeltrebe. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1980 a u nás se pěstuje na zhruba 5 procentech plochy vinic.

Tento týden ale skupina rakouských umělců zahájila kampaň za změnu jména, které patřilo někdejšímu nacistovi. Rakouský úřad pro propagaci vína Österreich Wein Marketing k tomu uvedl, že je otevřen debatě o změně názvu, ale podle něj musí být minulost Fritze Zweigelta důkladněji prozkoumána. Kritici ale tvrdí, že zkoumat není co, protože Zweigelt příslušnost k hitlerovské NSDAP přiznal před svojí smrtí v roce 1964. Navíc někteří pamětníci argumentují tím, že známý pěstitel udal členy rakouského odboje.

Dva rakouští pěstitelé už oznámili, že začnou prodávat víno z této odrůdy pod názvem „Modré pondělí“. Přidala se k nim i jedna vídeňská restaurace.

Jak upozornila francouzská agentura AFP, není to poprvé, co německý název vína vyvolává znepokojující konotace. Například bílá odrůda vín „Scheurebe“ se jmenuje podle významného německého šlechtitele George Scheua, jenže v Rakousku nese i název „Sämling 88“. Někteří kritici tvrdí, že tato čísla jsou zcela nevhodná, protože evokují nacistický pozdrav „Heil Hitler“, písmeno H je totiž osmým v abecedě. Neonacisté skutečně používají kód „88“ k zamaskování svých názorů. Odborníci ale tvrdí, že v tomto případě se jedná o skutečnou náhodu.