nahoru

Tak trochu jiný vánoční trh: Manifesto Market ukázal adventní edici. Elegantní, pohlednou a voňavou

Darina Křivánková1. prosince 2018 • 14:30
Zimnímu Manifesto Marketu dominují vyhřívaná iglú, která si můžete s partou přátel pronajmout
Zimnímu Manifesto Marketu dominují vyhřívaná iglú, která si můžete s partou přátel pronajmout
• foto: 
Manifesto Winter Market

Zahřát se v iglú poctivým svařákem, ochutnat ústřici plnou chuti umami nebo rybí burger a nakoupit vánoční dárky od českých designérů – i tak může vypadat běžné adventní odpoledne v centru Prahy. Zprvu jen „letní“ projekt kontejnerového městečka se street foodem dostal vánoční kabát a minulý týden otevřel brány Manifesto Winter Market.

Původně se nevzhledný plácek mezi Florencí a Masarykovým nádražím zaplnil přepravními kontejnery, aby tu na léto vzniklo místo, kde se bude snoubit design s dobrým jídlem a kde se budou lidi rádi scházet. Dočasný projekt vydržel i celý podzim a teď dostal novou – adventní – podobu. Praha tak získala další prostor pro vánoční trhy, velmi stylový a o dost jiný, než nabízí třeba Staroměstské nebo Václavské náměstí.

Bez klobás a trdelníků

Jděte sem, pokud máte plné zuby trdelníků a klobás a pokud rozhodně nechcete kupovat pod stromeček žádný z obvyklých vánočních kýčů, jimiž stánky na trzích přetékají. Tady se na vás budou smát designové výrobky.

Až do Vánoc se tu vystřídá na sto prodejců; stavte se třeba u stánku Výpečky, kde je k mání originální autorská keramika, na níž se skvěle vyjímá lecjaké jídlo. A to nás zajímá především.

Jak na knedlíky s vajíčkem aneb Vařit s omezeným rozpočtem může mít své výhody

Své pop-upy otevřela dvacítka podniků. Leckteré tu zůstávají z předchozích měsíců, třeba skvělé hranolky Fæncy Fries nebo argentinský street food Gran Fiero. Doporučuji dát si o adventu „postní rybu“ u stánku Ryba je ryba – nemůžete ho přehlédnout, zdobí ho vivárium s živými humry. Ochutnejte zdejší ústřice, doporučuji ty umami, jsou skutečně fantastické, a k tomu třeba fritto misto nebo housku se smaženými krevetami. Šéfkuchař Matteo Carli tu bude pořádat například lanýžové hody, korejský či japonský den nebo závody v pojídání ústřic. Může to znít trochu snobsky, ale v téhle atmosféře to tak rozhodně nevyzní. Kdo okusil, pochopí.

Tři kontejnery zabírá dlouhý stůl v nově otevřeném Pho Baru. Tahle vydatná vietnamská polévka si to bezpochyby zaslouží. Nově se v manifestu představí koncept Miska by Zátiší, pekárna Nostress nebo sladké minilívance Minnie’s.

Vše můžete zalít proseccem nebo poctivým svařákem a usadit se třeba v některém z vyhřívaných iglú. To si ale musíte dopředu rezervovat. Roztomilé budoárky jsou vybavené sympatickým retronábytkem od originálního fundusu Eterle a mají vskutku hřejivou atmosféru. Podobné se staly hitem londýnských či newyorských střešních kaváren. Právě takovéhle atrakce jsou cestou, jak žít ve městě venku i v době, kdy už počasí není nijak vlídné. Zatímco v západních metropolích je to celkem běžné, my máme stále tendenci zalézat do svých domovů, v lepším případě do hospod. Ale trávit čas venku – v létě, v zimě, prostě stále – je přirozené a pro organismus a atmosféru města nesmírně cenné. A advent si o to přímo koleduje.

Jedny z nejstarších vánočních trhů máme za humny. V Drážďanech se pořádají skoro 600 let >>>

Bagel není jen houska s dírou, ale jídlo s duší a skutečným příběhem
Darina Křivánková 23. listopadu 2018 • 14:41

Bagel není jen houska s dírou, ale jídlo s duší a skutečným příběhem

Manifesto Winter Market je otevřený od čtvrtka do neděle od 11 do 20 hodin. Zajít sem můžete až do 23. prosince, pak se prostor pod pražskou magistrálou uloží k zimnímu spánku. Opět by se mohl otevřít příští rok v březnu. Doufejme, že organizátoři tohoto dočasného projektu najdou způsob, jak vydržet v metropoli co nejdéle, nebo se ve chvíli, kdy se do současné lokace zaboří bagry, vynoří jinde.


Recept: Poctivý svařák

Jasně, můžete prostě ohřát víno s cukrem a trochou koření, ale tohle je mnohem sofistikovanější, severská verze, která má díky vodce i větší říz.

Do mísy nalijte asi 350 ml vodky, do ní nasypte 250 g směsi sušeného ovoce – rozinky, brusinky, švestky – a 200 g loupaných mandlí a nechte vše důkladně nasáknout. Klidně přes noc. Do většího hrnce nalijte tři litry červeného vína a 750 ml šťávy z černého rybízu nebo brusinek, přidejte asi 10 ks hřebíčku, pár svitků skořice a 60 g chemicky neošetřené pomerančové kůry. Přiveďte k varu, snižte teplotu a na mírném plameni vařte asi 15 minut. Z namočeného ovoce slijte vodku a přidejte ji k vínu, k tomu přidejte 250 g třtinového cukru a hrnek připraveného černého čaje. Teď už jen prohřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ovoce a mandle rozdělte do sklenek či hrnků a zalijte svařeným vínem.

Lahev, která přežije pád, 100 tun bylin a tajný recept. Podívejte se, jak se vyrábí …
Kvalitní sádlo je výjimečná potravina, díky masu jsme chytřejší, říká řezník Kšána mladší



Klíčová slova: jídlo, svařák, víno, Manifesto



Kurzy měn
25,780
22,700
28,630
Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější