Evropský parlament nechce, aby byly Agrofertu propláceny dotace kvůli možnému střetu zájmu premiéra Babiše

Evropský parlament nechce, aby byly Agrofertu propláceny dotace kvůli možnému střetu zájmu premiéra Babiše Zdroj: ČTK

Europarlament vyzval k pozastavení evropských dotací pro Agrofert. Fond mu dotace nevyplácí od srpna

Evropský parlament dnes schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a Zelených mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert. Pro se vyslovilo 434 poslanců, proti bylo 64 a hlasování se zdrželo 47 členů EP. Europarlament má celkem 751 poslanců.

Klíčový bod rezoluce vyzývá komisi, "aby se touto otázkou neprodleně zabývala na základě stanoviska své právní služby" a přijala nezbytné kroky "včetně pozastavení veškerého unijního financování určeného koncernu Agrofert, dokud nebude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen".

Právníci EK ve zmíněné analýze, která se objevila v médiích začátkem měsíce, dospěli k závěru, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Protože má zároveň jako premiér zásadní vliv na rozhodování spojené s využíváním peněz přicházejících z evropského rozpočtu, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Poslanci v textu vyjadřují hluboké znepokojení nad tím, že Česko nedodržuje finanční nařízení týkající se střetu zájmů. Rovněž vyzývá státní orgány, aby důsledně uplatňovaly nová pravidla pro posuzování konfliktů zájmů, která v unii platí od srpna.

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger během středeční debaty uvedl, že EK již Prahu v dopise informovala, že až do vyřešení celé záležitosti nehodlá další dotace udělovat. Z unijních orgánů však dnes přicházejí rozporuplná vyjádření, zda se pozastavení financí týká pouze Agrofertu či celé České republiky.

Dotace na rozvoj venkova se Agrofertu neproplácejí od srpna

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) přitom potvrdil, že od 2. srpna neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt z evropského Programu rozvoje venkova (PRV). Ostatním zemědělcům se dotace standardně vyplácejí. Fond se nyní připravuje na auditní misi ze strany Evropské unie, která bude kontrolovat projekty z PRV od roku 2012, a dále výdaje od loňského roku.

"Stav proplácení prostředků z fondů Evropské unie v oblasti společné zemědělské politiky pokračuje standardním způsobem. SZIF řešil se zástupci DG Agri (Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova - součást Evropské komise) otázku výplaty prostředků za letošní třetí kvartál pro oblast investičních projektů a máme ujištění, že vše bude probíhat standardní cestou," sdělila mluvčí fondu Nováková. Zemědělské dotace tedy Agrofertu dál vypláceny jsou.

Toto úterý podle ní fond dostal oznámení o auditní misi, která bude fond kontrolovat mezi 14. a 18. lednem. Hlavní důraz bude mít šetření střetu zájmů. Tomuto podezření čelí podle usnesení Evropského parlamentu premiér Andrej Babiš (ANO). "V současné době platební agentura ve spolupráci s ministerstvem zemědělství pro tento audit připravuje podklady, které mají být zaslány Evropské komisi do 2. ledna," dodala Nováková.

2,1 miliardy korun

Babiš opakovaně tvrdí, že kvůli evropským dotacím pro firmy koncernu Agrofert není ve střetu zájmů, protože Agrofert, který dříve vlastnil, vložil do svěřenského fondu a nemá na něj žádný vliv. Studie právní služby EK dospěla ale koncem listopadu k závěru, že český premiér z činnosti Agrofertu stále profituje.

Ministerstvo financí nebude zasílat Evropské komisi k proplacení žádosti o platby spojené s Agrofertem, informoval dnes úřad. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger ve středu v Evropském parlamentu řekl, že EK do vyjasnění situace kolem údajného střetu zájmů Babiše (ANO) nebude vyplácet Česku dotace. Podle ministerstva to není pravda, má jít pouze o Agrofert.

Podle zprávy evropských právníků, která koncem listopadu unikla do médií, hrozí, že Česko bude muset vrátit alespoň část z dotací proplacených letos Agrofertu. Podle analýzy jde o 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč).

Stručná historie Babišova údajného střetu zájmu

Výběr informací o možném střetu zájmů českého premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše (Evropský parlament dnes schválil usnesení vyzývající EK k přijetí kroků ve věci Babišova možného střetu zájmů):

- O možném Babišově střetu zájmů se mluvilo prakticky od jeho vstupu do politiky a zejména poté, co se v roce 2013 jeho hnutí dostalo do Sněmovny a Andrej Babiš následně v lednu 2014 usedl do křesla ministra financí. Agrofert Holding, jehož byl tehdy majitelem, je totiž jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru, realizuje kompletní proces výroby potravin v oblasti pekárenství a zpracování masa, a je i druhou nejvýznamnější skupinou chemického průmyslu v ČR. Prostřednictvím společnosti Mafra patří Agrofertu i významná média.

- To, že Babiš jako místopředseda vlády, ministr financí a šéf hnutí ANO zároveň vlastnil jednu z největších firem v zemi, dlouhodobě kritizovala zejména pravicová opozice. Babiš ale tvrdil, že svůj Agrofert od vstupu do vlády neřídil a ve prospěch společnosti nevystupoval.

- V létě 2015 se začala připravovat novela zákona o střetu zájmů, která mimo jiné stanovila, že by politici měli podávat majetková přiznání už při nástupu do funkce. V březnu 2016 se pak jako poslanecký návrh, podaný Janem Chvojkou (ČSSD), objevilo další zpřísnění normy. Chvojka při jednání ústavně-právního výboru Sněmovny odmítl, že by jeho návrh byl "lex Babiš". Babiš ale tvrdil opak.

- "Toto je samozřejmě další útok na moji osobu, já říkám, ať poslanec rovnou navrhne zákon, aby Babiš nebyl v české politice, protože k tomu to směřuje," reagoval Babiš při projednávání zákona jaře 2016 ve Sněmovně. Zpřísnění pravidel se stalo příčinou koaliční roztržky ve vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V létě 2016 nicméně místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že postoj koaličních partnerů není důvodem pro zánik koalice.

- V září 2016 nakonec pro předlohu hlasovalo 135 ze 183 přítomných poslanců, proti jich bylo 39. Normu nepodpořili jen poslanci hnutí ANO a několik nezařazených členů dolní komory. Následně Sněmovna ještě schválila drobné senátní změny normy a v lednu 2017 přehlasovala i veto prezidenta Miloše Zemana. Ten, stejně jako poslanci hnutí ANO, se obrátil na Ústavní soud, jeho verdikt ale ještě nepadl.

- Podle zákona smějí členové kabinetu ovládat firmy, ty ale nemají přístup k veřejným zakázkám a nenárokovým dotacím. Omezení platí pro společnosti, v nichž ministři drží nejméně čtvrtinový podíl. Zákon také zakazuje budoucím členům vlády, ale i dalším veřejnými činitelům jako jsou poslanci či senátoři, provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Babiš v reakci na normu v únoru 2017 vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů.

- Začátkem letošního července Evropský parlament (EP) schválil nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací, od 2. srpna zakazují politikům v exponovaných funkcích pobírat dotace. Zákaz střetu zájmů se vztahuje nejen na úředníky, kteří o proplacení dotací rozhodují, ale na veškeré národní orgány na všech úrovních a osoby, které v nich působí. Tedy včetně premiéra a ministrů, jejichž ministerstva jsou odpovědná za vyplácení dotací z fondů EU.

- Nové nařízení připravila šéfka kontrolního výboru parlamentu Ingeborg Grässleová, která v minulosti kritizovala Babiše jako ministra financí a majitele Agrofertu za vážný střet zájmů. V polovině července přitom mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka řekl, že opatření by se holdingu dotknout nemělo. "Pan Babiš není ovládající osobou a ani skutečným majitelem svěřenských fondů," reagoval.

- Koncem listopadu dospěla právní služba Evropské komise k závěru, že omezení se týkají i Agrofertu. Unijní právníci tvrdí, že Babiš je podle pravidel platných od léta ve střetu zájmů bez ohledu na to, že firmy jsou ve svěřenském fondu. V materiálu se píše, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Babiš ale obvinění odmítá, tvrdí, že se chová podle zákona.

- Začátkem prosince Babišem vedená vláda dospěla na základě prvotní právní analýzy k závěru, že vše je v souladu s českými i evropskými předpisy. Babiš to tento týden napsal eurokomisaři pro rozpočet Güntheru Oettingerovi, který se předtím na český kabinet kvůli vyplácení dotací obrátil. "V dopise jsme také dali najevo, že dokud nebude právní situace z našeho pohledu uspokojivá a také dokud nebude odstraněn konflikt zájmů, nemáme v úmyslu prostředky posílat," řekl ve středu v Evropském parlamentu Oettinger.

- Dnes Evropský parlament schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci Babišova možného střetu zájmů. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a Zelených, mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert.