Prezident Gustáv Husák jmenuje Vládu národního porozumění, poté rezignuje

Prezident Gustáv Husák jmenuje Vládu národního porozumění, poté rezignuje Zdroj: ČTK

Marián Čalfa (* 7. května 1946) Premiér vlády byl od 18 let členem KSČ, ministrem se stal už v roce 1988 v komunistické vládě Ladislava Adamce. Pod rezignace Adamce se stal premiérem, převzal iniciativu, vyjednával s Občanským fórem a prosadil Václava Havla na post prezidenta. Federálním premiérem byl až do roku 1992. Zároveň byl blízkým spolupracovníkem Václava Havla. Dnes je právník Čalfa místopředsedou představenstva Pražské energetiky.
Václav Klaus (* 19. června 1941) Ministr financí, později premiér, předseda poslanecké sněmovny a prezident, předseda Občanského fóra, zakladatel ODS. I po odchodu z politiky veřejně vystupuje, má Institut Václava Klause.
Petr Pithart od 13. února 1990 (* 2. ledna 1941) Místopředseda vlády do února 1990, kdy se stal předsedou české vlády. Do roku 1968 člen KSČ, po roce 1989 Občanského fóra, Občanského hnutí a KDU-ČSL. Pithart se stal senátorem a prvním předsedou Senátu. Je signatářem Charty 77. V roce 2003 neúspěšně kandidoval na pozici prezidenta republiky. Dodnes je veřejně činný.
Ján Čarnogurský do 6. dubna (* 1. ledna 1944) První místopředseda vlády a “sdílený” ministr vnitra byl před revolucí disident. Ještě v létě 1989 byl zatčen a propuštěn až 25. listopadu 1989. V roce 1991 se stal premiérem Slovenska, později byl ještě ministrem ve dvou slovenských vládách. V poslední době se hlasitě zastává Ruska, postavil se například proti sankcím.
Valtr Komárek do 6. dubna (10. srpna 1930 - 16. května 2013) První místopředseda vlády byl do roku 1990 členem KSČ, pak Občanského fóra a následně ČSSD. V roce 1992 se stal volebním lídrem socdem, ta ale ve volbách příliš neuspěla. Komárek byl ekonom, jehož spolupracovníky byl například Václav Klaus a další autoři polistopadových reforem. Proti Klausovým reformám se ale Komárek vymezoval. V šedesátých letech byl poradcem marxisty a mnohonásobného vraha Che Guevary. Z veřejného života se stáhl po rozpadu Československa.
29
Fotogalerie

První porevoluční vláda: Čalfa, Komárek, Delong a další. Víte, co dělali ministři po odchodu z politiky?

Formálně byl první vládou ustavenou po sametové revoluci roku 1989 kabinet ustavený 7. prosince 1989, jehož řízením byl pověřen Marián Čalfa. Ve skutečnosti to však byla jen kosmeticky upravená komunistická vláda Ladislava Adamce bez Adamce. První skutečně porevoluční vládou, kterou přijala politická opozice, byla až tzv. Vláda národního porozumění. Té sice také šéfoval komunista Čalfa a KSČ v ní měla deset členů, většinu ale už poprvé držely nekomunistické strany. Jmenována byla 10. prosince 1989, tedy před 29 lety.

Hlavním posláním Čalfovy federální vlády bylo připravit zemi na první svobodné volby. Ač se to zdá dnes už skoro neuvěřitelné, jedním z dalších velkých úkolů bylo skutečné rozdělení mocí na vládní, zákonodárnou a soudní. Vláda měla otevřít moc občanům a připravit Československo na reformy, které musely přijít.

Zpětně viděno je složení porevolučního kabinetu neuvěřitelné - komunisté drželi téměř polovinu křesel, premiérem byl dosavadní ministr komunistické vlády, který byl členem strany od roku 1964. Na druhou stranu u nás tehdy bylo okolo 80 tisíc sovětských vojáků a nikdo nevěděl, co se stane, kdyby revoluce proběhla skutečně revolučně.

Podívejte se do naší galerie na kompletní seznam členů Vlády národního porozumění a další osudy ministrů: