Dramatické události na vánočních trzích ve Štrasburku

Dramatické události na vánočních trzích ve Štrasburku Zdroj: Profimedia, FRANCOIS D'ASTIER

Dramatické události na vánočních trzích ve Štrasburku
Dramatické události na vánočních trzích ve Štrasburku
Dramatické události na vánočních trzích ve Štrasburku
3
Fotogalerie

Útočník ve Štrasburgu zabil tři lidi, další zranil. Podezřelý ujel taxíkem, může být už mimo Francii

Ozbrojený útočník v úterý večer v blízkosti vánočního trhu v centru francouzského Štrasburku zastřelil tři lidi a dalších 12 osob zranil, z toho šest kriticky. Útočník je stále na útěku. Ve Francii byl zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší a do Štrasburku byly vyslány dodatečné bezpečnostní síly. Poslanci Evropského parlamentu mohli budovu instituce ve Štrasburku opustit až po půlnoci.

Stovky pracovníků francouzských bezpečnostních složek dnes ráno pokračovaly v pátrání po 29letém muži, který je podezřelý, že v úterý večer zastřelil tři lidi v centru Štrasburku. Místní úřady upřesnily, že kromě toho také utrpělo zranění 13 osob, osm z nich vážná. Podezřelý Chekatt Cherif podle francouzských médií ujel z místa činu v taxíku a není vyloučeno, že už je mimo Francii. Podle ministerstva vnitra není jisté, že útok měl teroristický motiv.

Střelba u vánočních trhů v alsaské metropoli začala krátce před osmou hodinou večer. Mezi 20:20 a 21:00 se policisté dvakrát ocitli s pachatelem v přestřelce, načež muž "zmizel v taxíku", napsala televize BFMTV. Řidič taxíku vyšetřovatelům řekl, že po střelbě jednoho z vojáků nasazeného v rámci celostátní protiteroristické operace měl útočník patrně poraněnou levou paži.

600 policistů hledá útočníka

Podle zdrojů BFMTV je nyní do pátrací operace zapojeno přes 600 strážců zákona. Pařížská prokuratura zahájila ve věci vyšetřování "vražd a pokusů o vraždy souvisejících s teroristickou činností", podezřelý Cherif byl vedený na speciálním seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost. Náměstek ministra vnitra Laurent Nuñez nicméně rozhlasové stanici France Inter řekl, že teroristická motivace pachatele nebyla prokázána.

V úterý údajně policie plánovala Cherifa zadržet v rámci vyšetřování ozbrojeného přepadení a pokusu o vraždu z letošního léta, v bydlišti jej však už nezastihla. V souvislosti se střelbou bylo zadrženo pět osob, které vyšetřovatelé vyslýchají kvůli předchozím vazbám na pravděpodobného pachatele.

"Není vyloučeno, že střelec opustil území (Francie)," dodal Nuñez. Kontroly na hranicích s Německem byly ihned po útoku zesíleny. V celé Francii byl zároveň zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší. Kromě posílení hraničních kontrol to znamená například zpřístupnění dalších sil v rámci protiteroristické operace Sentinel a větší intenzitu kontrol na vánočních trzích po celé zemi.