Španělská policie po teroristických útocích v roce 2017

Španělská policie po teroristických útocích v roce 2017 Zdroj: ČTK/imago stock&people/Xu Jinquan

Španělé rozkryli síť islámských extremistů budujících síť vězněných radikálů. Obávají se jejich propuštění

Španělské úřady zveřejnily informaci o rozkrytí sítě islámských extremistů, kteří se snažili vybudovat strukturu propojených vězněných radikálů s cílem radikalizovat ostatní vězně a účinně čelit protiextremistickým programům španělských úřadů mezi vězněnými muslimy.

Podle webu Deutsche Welle působila síť zhruba 25 radikálních vězňů ve zhruba 17 španělských věznicích, v kterých jsou vězněni radikální muslimové, což je zhruba 55 % ze všech věznic určených k zadržování islámských extremistů.

Španělští vyšetřovatelé síť vězňů popsali jako ideologicky blízkou teroristické organizaci Islámský stát, která si dala za cíl vytvořit ve věznicích bojovou frontu vězňů proti vězeňskému systému a proti snahám deradikalizovat jednotlivé džihádisty. Jednou z činností skupiny byla i snaha obelstít systém sledování potencionální radikalizace muslimů.

Španělsko se bojí propuštění radikálů

Úřady sice přiznávají, že nebyl zjištěn žádný konkrétní plán nějakého násilného útoku, ale vzhledem k povaze vězněných radikálů považují úřady za velký problém fakt, že někteří ze zjištěných členů této skupiny mají být brzy propuštěni na svobodu.

Ministerstvo vnitra Španělska také pravidelně zveřejňuje přehledy o protiteroristických operacích a počtech zatčených islámských radikálů. Podle poslední zveřejněné infografiky jen v letošním roce zadržely španělské úřady při 18 protiteroristických operacích 23 islámských extremistů. Protiteroristické operace proběhly nejen v pevninské části Španělska, ale například i na Kanárských ostrovech. A nejvíce operací proběhlo v oblasti Barcelony.