Od r. 2012 proběhlo ve Španělsku 86 protiteroristických operací a bylo zatčeno 186 osob.

Od r. 2012 proběhlo ve Španělsku 86 protiteroristických operací a bylo zatčeno 186 osob. Zdroj: Profimedia.cz

Ve Španělsku vzrůstá počet teroristických útoků v turistických střediscích

V půlce října upozornil britský deník express.co.uk na infografiku španělského ministerstva vnitra, která obsahuje znepokojující informace o aktivitách islámských extremistů v turistických střediscích ve Španělsku. Podle ministerstva proběhlo na území Španělska 86 protiteroristických operací a bylo zatčeno 186 osob.

Podle podkladů španělského ministerstva vnitra poskytnutých na konci října médiím došlo v posledních týdnech k několika protiteroristickým operacím, a tak se počet operací proti islámskému extremismu k 26. říjnu 2016 ustálil na osmdesáti osmi a počet zadržených islámských extremistů na 189.

Protiteroristické operace španělské policie od r. 2012Protiteroristické operace španělské policie od r. 2012|Ministerio del interior

Infografika ukazuje, že protiteroristické operace probíhaly i v turistických lokalitách, jako jsou Mallorca, Tenerife, Gran Canaria apod. Seznam protiteroristických operací obsahuje operace od roku 2012. Nejvíce operací a zatčených v Evropě bylo v okolí města Barcelona a dále v Madridu. Španělsko má ovšem i enklávy v Africe, kde proběhlo 21 operací a bylo zatčeno 45 osob.

Dle informací španělského ministerstva vnitra k 26. říjnu 2016 v letošním roce proběhlo 26 protiteroristických operací a bylo zatčeno 50 osob. Znepokojivé i pro naše turisty může být, že některá ze zatčení osob podezřelých z terorismu se odehrála v turistické lokalitě Costa del Sol a Costa Blanca.

Jistou zajímavostí může být i seznam protiteroristických operací a zatčených islámských radikálů na území Španělska od roku 2004. Ten se také nachází na webu španělského ministerstva vnitra a říká, že největší počet zadržených islamistů byl v roce 2004, a to rovných 131. Každoroční počty zadržených islamistů kolísají, ale v dlouhodobém měřítku rostou. Nejméně protiteroristických operací a zadržených islamistů bylo v roce 2012. Od té doby počty zadržených rostou.

Podle infografiky španělského ministerstva vnitra se od roku 2013 podílejí španělské bezpečnostní síly i na protiteroristických operacích mimo území Španělska. Při těchto operacích zadrželi španělští specialisté již přes 60 islámských extremistů. Bohužel se mi nepodařilo dohledat podrobnosti, v jakých zemích jsou tyto operace realizované.

Španělsko zažilo nejhorší teroristický útok v roce 2004, kdy islámští teroristé zabili při útoku v Madridu 191 lidí a několik tisíc zranili. Ale s islámským terorismem se Španělsko potýká již od 80. let 20. století, kdy například v roce 1985 spáchali islamisté bombový útok na restauraci El Descanso, ležící u silničního tahu z Madridu na Barcelonu, při němž zabili 18 lidí a desítky zranili.

Španělsko má přibližně dva milióny muslimů, což jsou zhruba necelá čtyři procenta obyvatel, ale většina z nich jsou nově příchozí a jejich potomci po pádu režimu diktátora Franka. Islámský extremismus se neorientuje pouze na páchání teroristických útoků, ale jedním z hlavních cílů islamistů je znovu islamizovat Španělsko, jež bylo kdysi dobyto muslimy a poté při reconquistě znovu dobyto katolickými králi, kdy poražení muslimové byli ze země vyhnáni.