Čínský profesor Che Ťien-kchuej, který podle svých slov stvořil první geneticky upravené děti

Čínský profesor Che Ťien-kchuej, který podle svých slov stvořil první geneticky upravené děti Zdroj: ČTK/AP/Mark Schiefelbein

Čínský vědec šokoval svět: Stvořil jsem první geneticky upravené děti na světě. Jsou to holčičky LuLu a Nana

Čínský vědec Che Ťien-kchuej z Jižní vědecko-technologické univerzity v Šen-čenu šokoval svět sdělením, že se podílel na narození prvních geneticky upravených dětí, které se narodily před několika týdny. Jsou to podle agentury AP, která informaci jako první zveřejnila, dvojčátka – holčičky. Jmenují se LuLu a Nana. Tvrzení Che Ťien-kchuej není podloženo žádnou vědeckou studií, či publikováním textu v odborném časopise, ale odborníci považují jeho prohlášení za realistické a současně za mimořádně kontroverzní, protože se dotýká etiky.

Profesor Che Ťien-kchuej se podle stránek univerzity, na které působí, skutečně dlouhodobě věnuje i genetice. Studoval v USA a prý má povolení čínských úřadů na genetické úpravy lidských embryí. Podle svého vyjádření pro agenturu AP v rámci léčby neplodnosti provedl umělé oplodnění sedmi párům a u jednoho vzniklo těhotenství. Cílem jeho genetické editace embryí bylo umožnit HIV pozitivním otcům zplodit děti, u nichž by bylo nižší riziko nákazy tímto virem, který způsobuje nevyléčitelný syndrom získaného selhání imunity (AIDS).

Čínské úřady popisují tento program jako „vývoj vakcíny proti AIDS“. Ovšem žádné konkrétní vědecké důkazy v celé kauze zatím předloženy nebyly. To znepokojuje vědce po celém světě. Na veřejnosti nepromluvil žádný člověk, který by se testování zúčastnil, a nebyla o tom zveřejněna ani žádná studie, která by to podrobně dokazovala. Všichni se tak odvolávají na tvrzení profesora Che, jež o svém projektu informoval před mezinárodní konferencí, která začíná v úterý v Hongkongu. K věci se odmítá vyjádřit i pekingská agentura, která účastníky testování sehnala.

Vědec z Šen-čenu využil podle agentur takzvanou techniku CRISPR/Cas9, která dovoluje výměnu defektního genu. Zaměřil se na receptor CCR5, který umožňuje vstup viru HIV do buňky. V posledních letech vědci totiž zjistili, že mutace CCR5 vede k rezistenci vůči viru HIV či k lepší prognóze po nákaze.

Někteří experti označili čínský projekt za „nezodpovědný“ a „odporující etice“. Argumentují mimo jiné tím, že i kdyby editace CCR5 fungovala perfektně, lidé s „nenormálním“ CCR5 mají zase větší riziko nákazou jinými viry, například virem západonilské horečky, která může být smrtelná. Genetické přepisování u lidských embryí je navíc zakázáno například ve Velké Británii, USA i řadě dalších zemí světa. Panují totiž obavy z přenosu genetických mutací na další generace.

Podobné genetické úpravy vědci testují po celém světě, ale že by někdo dospěl při těchto pokusech až k reálným výsledkům s lidmi, je novinkou.

Pokud jsou informace z Číny pravdivé, bude se jednat podle odborníků o skutečně převratné změny, které mohou v budoucnosti zasáhnout lidstvo.