Ostře sledovaný proces spustil v Salvadoru vlnu protestů.

Ostře sledovaný proces spustil v Salvadoru vlnu protestů. Zdroj: Twitter

Absurdní soudní proces: Za zneužívání otčímem a porod jeho dítěte hrozí dívce 20 let vězení

Středoamerický stát Salvador, ležící na pobřeží Tichého oceánu, má jedny z nejpřísnějších zákonů týkajících se potratů. Ženy zde na ukončení těhotenství nemají nárok ani v případě znásilnění či ohrožení na životě vlastním nebo životě dítěte. Tento týden se před soud dostane dvacetiletá Imelda Cortez, která před rokem porodila dítě svého sedmdesátiletého otčíma, který ji od dětství zneužíval. Hrozí ji dvacet let za mřížemi.

Cortezová čelí obvinění z pokusu o vraždu dítěte. V roce 2017 ji její matka nechala odvést do nemocnice poté, co dceru nalezla v krutých bolestech. Ze silného krvácení lékař na pohotovosti vyvodil, že se jedná o nezdařený pokus o interupci a zavolal proto policii.

Po příjezdu do zdravotnického zařízení nicméně policisté našli dítě živé. Jeho matka byla přesto obviněna z pokusu o zabití dcery a po pouhém týdnu stráveném v nemocnici odvedena do vazby. Okolnosti spojené s početím dítěte se přitom dostaly na světlo pouhou náhodou.

Otec dítěte, sedmdesátiletý partner Imeldiny matky, přišel dívce do nemocnice vyhrožovat smrtí, pokud by se jej pokusila obvinit ze zneužívání, hned po narození dítěte. O rozhovoru se policie dozvěděla pouze díky pacientce, se kterou Cortezová v té době sdílela pokoj. Do doby, než otcovství potvrdily testy DNA, byl nicméně žalobce přesvědčen, že si dívka vše vymyslela, aby se z obvinění vyvlékla.

Psychologická expertíza potvrdila, že Imelda trpí kognitivním i emočním deficitem, který odpovídá stavu osoby, jež byla dlouhá léta zneužívána. Navzdory vážným psychickým újmám nebyla dívce během dvacetiměsíční vazby poskytnuta žádná forma terapie. Její nevlastní otec zatím ze sexuálního zneužívání obviněn nebyl.

Případ Imeldy Cortezové se z řady obdobných kauz vymyká pouze aspektem zneužívání ze strany otčíma. Obyvatelky Salvadoru jsou však z vražd nebo pokusů o vraždy obviňovány v důsledku komplikací v průběhu těhotenství, jež vyústí v samovolný potrat, běžně.

Obhájkyně Cortezové, jíž nyní hrozí dvacet let ve vězení, případ komentovala slovy: „Jedná se o nejextrémnější a nejskandálnější nespravedlnost vůči ženě, jakou jsem kdy viděla. Stát opakovaně porušil práva Imeldy jako oběti.“ V zemi na protest proti postupu prokuratury i obecné legislativě probíhají početné protesty.