Nová úroda kešu oříšku vyvolala neklid v Tanzanii, prezident dokonce odvolal ministry.

Nová úroda kešu oříšku vyvolala neklid v Tanzanii, prezident dokonce odvolal ministry. Zdroj: Flickr

Neobvyklá politická a společenská krize: Tanzanii ovládl neklid kvůli kešu oříškům

Prezident Tanzanie John Magufuli odvolal s okamžitou platností ministry zemědělství i obchodu a pohrozil, že nasadí armádu, aby země zvládla neobvyklou společenskou, ekonomickou a politickou krizi. Důvodem nepokojů a napětí jsou obyčejné kešu oříšky. Je to ale jeden z důležitých vývozních artiklů, který Tanzanii přináší ročně desítky milionů dolarů.

Místní zemědělci už několik týdnů odmítají prodat svoji sklizeň kešu oříšků, protože tvrdí, že výkupní ceny obchodníků jsou příliš nízké. Některé části země už kvůli tomu zasáhl neklid a hrozí nepokoje. Prezident Magufuli proto pohrozil, že nasadí i armádu.

Pokud do pondělí 12. listopadu obchodníci nezvýší výkupní cenu, tak prezident pošle do terénu armádu, ta shromáždí celou úrodu kešu oříšků a vláda je vykoupí za lepší cenu. Mezitím Magufuli svým dekretem zrušil asociaci, která se výkupem a distribucí oříšků zabývala.

Není to poprvé, kdy se podobná situace objevila. V roce 2013 vypukly velké nepokoje na jihu Tanzanie, kde si pěstitelé oříšků také stěžovali na nízkou výkupní cenu. Musela zasahovat policie, protože farmáři vypalovali některé budovy, kde se tato pochutina vykupovala.

Kešu oříšky rostou v podobě jedlých nažek na tropickém stromu, který se jmenuje ledvinovník západní. Strom může být vysoký až 12 metrů a pochází ze severovýchodní Brazílie. Mezi největší pěstitele kešu oříšků proto patří právě Brazílie, dále Indie, Indonésie, Mozambik, Nigérie a Tanzanie.