Zakladatel Amazonu Jeff Bezos je se se 146 miliardami dolarů považován za nejbohatšího člověka.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos je se se 146 miliardami dolarů považován za nejbohatšího člověka. Zdroj: Profimedia.cz

Na světě je 2158 dolarových miliardářů, ale rychle přibývají další, nejvíce v Číně

Nejbohatší lidé světa nadále rychle rozšiřují svůj majetek a podle nové páteční zprávy švýcarské banky UBS a nadnárodní poradenské korporace PricewaterhouseCoopers je jich v současnosti 2158. Pořád ale přibývají další, nejvíce v dynamicky se rozvíjející Číně, kde jich je podle zprávy (ta se zveřejňuje každý rok) už 373. To je v případě jedné země vývoj, který nemá v historii obdoby. Zpráva také uvádí, že v České republice je 6 dolarových miliardářů, i když podle časopisu Forbes by jich už mohlo být u nás osm.

Zpráva banky UBS „Billionaires report 2018“ zejména připomíná, že v roce 2017 se majetek nejbohatších lidí světa podstatně zvětšil a že se jedná o růst, který byl podle všeho nejrychlejší v historii. Jejich bohatství se prý loni zvýšilo o 1,4 bilionu dolarů na celkem 8,9 bilionů dolarů.

Přestože těchto nejbohatších lidí, až 585, je nadále v USA, nejrapidnější růst počtu dolarových miliardářů zažívá Čína. Jde o ohromující vývoj, protože v roce 2006 tam bylo pouze 16 podobných osob, ale teď už je jich 373 a další lidé se na tuto úroveň v této asijské supervelmoci dostávají.

Zpráva také připomíná, že kolem 10 procent nejbohatších lidí světa tvoří dnes ženy, což je oproti minulosti také velký rozdíl. Za vůbec nejbohatšího člověka s majetkem 146 miliard dolarů je považován Jeff Bezos, majitel a šéf obchodního portálu Amazon.

Mnoho bohatých lidí dává podle zprávy hodně peněz na nejrůznější projekty, které mají pomoci lidem bez domova, nemocným, sociálně potřebným, či na vzdělávací, ekologické a zdravotnické akce.

Nová zpráva UBS také uvádí, že v České republice je 6 dolarových miliardářů. Jména ale nezveřejnila. Podle časopisu Forbes, který publikuje pravidelně tabulky nejbohatších Čechů, do této kategorie spadají Petr Kellner, premiér Andrej Babiš, Karel Komárek, Radovan Vítek, Daniel Křetínský a Pavel Tykač. Podle současného propočtu české koruny a amerického dolaru by to ale podle Forbesu ještě mohli být i Pavel Baudiš a Marek Dospiva.