Český národní symfonický orchestr při koncertu s Jurským parkem v londýnské Royal Albert Hall.

Český národní symfonický orchestr při koncertu s Jurským parkem v londýnské Royal Albert Hall. Zdroj: ČNSO

Český národní symfonický orchestr dobývá svět s hudbou z filmů Stevena Spielberga

Více než 15 tisíc diváků a tři vyprodané koncerty v londýnské Royal Albert Hall si na své konto připsal Český národní symfonický orchestr koncem září s hudbou Johna Williamse z legendárního filmu Stevena Spielberga Jurský park. Jednalo se o součást dlouhodobého projektu Symphonic Cinema, se kterým se budou moci příští rok několikrát seznámit i čeští diváci, kterým bude představena hudba ze slavných filmů Čelisti, E.T. – Mimozemšťan a Jurský park.

„Koncerty v Royal Albert Hall, kde jsme vystupovali poprvé, byli pro celý orchestr inspirativním zážitkem. Bylo to něco povznášejícího,“ řekl pro Reflex.cz ke koncertům v Londýně Jan Hasenöhrl, ředitel Českého národního symfonického orchestru. Dirigentem vystoupení byl Ben Palmer.

ČNSO, který patří v současnosti k nejvýznamnějším orchestrům světa, které se věnují také filmové hudbě, letos podepsal na pět let spolupráci na provedení hudby z Spielbergových filmů. Kromě Jurského parku tak uslyší v jeho aranžmá diváci v mnoha zemích Evropy a také v České republice i hudbu z filmů Dobyvatelé ztracené archy, E.T. – Mimozemšťan, Čelisti, Návrat do budoucnosti či Zachraňte vojína Ryana.

 

Při koncertech s hudbou ze Spielbergových filmů hraje ČNSO v téměř plném obsazení s 85 až 90 hudebníky na pódiu. Kvůli lepšímu zvuku se přidávají do sestavy i další smyčce. Jen příští rok má český orchestr odehrát 40 až 50 koncertů s hudbou ze známých děl Stevena Spielberga. Při koncertu na pozadí vždy běží i samotný film, což pro diváky ještě umocňuje celkový zážitek.

Český národní symfonický orchestr, který byl založen před 25 lety, už natočil hudbu k více než 100 filmům. Známá je především jeho dlouholetá spolupráce se slavným italským skladatelem Ennio Morriconim. Ten v roce 2016 získal za hudbu k filmu Quentina Tarantina „Osm hrozných“ prestižního Oscara. K filmu nahrál hudbu právě ČNSO. „To samozřejmě jen umocnilo naše postavení mezi orchestry, které se filmové hudbě věnují,“ řekl Jan Hasenöhrl.

 

Na jaře příštího roku pak čeká ČNSO velká výzva, protože představí v šesti velkých městech v Číně hudbu ze série úspěšných amerických filmů Star Wars. Všechny tyto koncerty jsou již vyprodány. Na turné po Evropě se pak vydá s bondovkami.

V České republice s hudbou z filmů Stevena Spielberga Český národní symfonický orchestr vystoupí 23. ledna v pražském Obecním domě. Na programu bude thriller Čelisti. V březnu 2019 pak uvidí u nás diváci E.T – Mimozemšťana a v létě na festivalu Prague Proms Jurský park.

Nejbližší koncert ČNSO je pak naplánovaný na 1. listopadu v Obecním domě v Praze, kde je na programu Symfonie č.5 c moll od Beethovena, Ravelovo Bolero a také hudba z filmů Kmotr, Darmošlapové a Amarcord. Dirigenty budou Libor Pešek, Marcello Rota a Vince Mendoza.