Video placeholde

Český projekt chce miliardě lidí na planetě zlepšit zrak. A jde na to překvapivě jednoduše

Nekorigovaný špatný zrak je v současnosti nejrozšířenějším zdravotním problémem na světě. Valnou většinu potíží se zrakem lze přitom jednoduše eliminovat. Více než miliardu lidí totiž trápí problém, který by se dal vyřešit pomocí dioptrických brýlí. Ty ale bohužel nejsou dostupné zdaleka všude. Situaci se nyní snaží zlepšit český projekt DOT Glasses.

Nejčastější příčinou špatného zraku je nekorigovaná refrakční vada, která způsobuje rozmazané vidění. Pokud se neřeší, tak na sebe nabaluje řadu potíží v čele s nemožností dalšího vzdělávání. To pak způsobuje, že takto postižení lidé nemohou najít uplatnění téměř v žádné pracovní činnosti a následně se potácí v chudobě. Průzkumy ukazují, že globální náklady spojené se ztrátou zraku činí více než 3 biliony dolarů ročně, v nichž je zahrnuto i zhruba 200 miliard dolarů jako důsledek ztráty produktivity.

Dobrou zprávou je, že refrakční vadu je možné poměrně snadno vyřešit: stačí jedny dioptrické brýle. Bohužel, pro stovky milionů lidí na celém světě jsou brýle nedostupné, stejně jako vyšetření u optometristů nebo optiků. Více než 80% z nich je soustředěno v pouhých 20 zemích světa, nejhorší situace je v Číně, Indii a afrických státech. Tento alarmující stav se rozhodl změnit projekt DOT Glasses, který slibuje poskytnout nejlevnější ucelené řešení pro globální nasazení. Aktuálně se snaží vybrat 400 tisíc korun prostřednictvím sbírky na crowfundingovém serveru HitHit.cz. Následně plánuje i mezinárodní kampaň na webu Kickstarter.

Projekt DOT Glasses není první, kdo se o něco podobného pokouší. „Mnozí se o řešení špatného zraku ve světě pokusili už před námi. Patří jim za to velký respekt. Nikomu se to ale zatím doopravdy nepodařilo. Dosavadní řešení jsou příliš složitá nebo příliš nákladná, aby se ujala globálně a žádné z nich není dlouhodobě udržitelné...Věříme, že DOT Glasses je řešením,“ říká Philip Staehelin, zakladatel projektu DOT Glasses.

DOT Glasses jsou brýle navržené v jednotném designu a jedné velikosti nastavitelných modulů. Touto inovací došlo razantně ke snížení výrobních nákladů. Za technologií a designem stojí firma MBtech, patřící do celosvětové technologické skupiny AKKA Technologies. „Spuštění první velkosériové výroby plánujeme na konec roku 2018. Máme už nasmlouvanou výrobu i domluvenou distribuci napříč cílovými zeměmi. V tuto chvíli čekáme jen na to, jak dopadne kampaň na Hithitu,“ doplňuje Philip Staehelin.

Projekt můžete podpořit na Hithit.cz, kde lze za 150 korun darovat brýle někomu, kdo je potřebuje.