Video placeholde

Tomanová neřešila, že její manžel ničí životy druhých. Chtěla jen svůj zámek a dítě, říká Kateřina Winterová

Kateřina Winterová (42) září jako Pesla v Tomanovi, na ČT zrovna zahájila šestou řadu Herbáře a právě vydala kuchařku. V rozhovoru, který si přečtete v Reflexu č. 41, mluví o roli Pesly Tomanové, manželky šéfa poválečné československé vojenské rozvědky a muže mnoha tváří, kšeftaře a lháře. Podívejte se na náš videorozhovor a přečtěte si, jak dopadla hereččina nová kuchařská kniha, první bez přispění Lindy Rybové.

Pesla Tomanová byla původně Polka a vy jste jí vložila do úst docela konzistentní přízvuk. Konzultovala jste ho s lingvistkou?

Ano, měla jsem na pomoc rodilou mluvčí. Nebyla jsem v tom mezi herci sama, na Tomanovi je moc pěkné, že v něm zaznívají cizí jazyky. Bláhově jsem si myslela, že to půjde samo, že polština je přece taky slovanský jazyk a že se to při poslouchání nahrávek snadno naučím, jenže mi přízvuk sklouzával do ruštiny. Ze začátku jsem chodila po štábu a ptala se: „Nepřipadá vám to blbý? Jak vám to zní, není to trapný?“ Znáte to, člověk se sám pořádně neslyší. Připadá mi, že to naštěstí dobře dopadlo a že ta postava získala nový rozměr.

Kolik se v Tomanovi zapálilo cigaret? Vždyť tam se pořád kouří, jako divačku mě to místy nutilo ke kašli…

Když dnes víme, co kouření včetně toho pasivního dělá se zdravím člověka, jen lapáme po dechu. V té době se hulilo všude, hulili všichni včetně žen všech věkových kategorií. Ondřej se mě samozřejmě ptal, jestli mi nebude vadit, že budu na plátně taky kouřit, když jsem ta Paní Zdravověda, tak jsem říkala: „Ne ne ne, honem sem s cigaretkou, to je takové efektní…“ I když jsem kdysi kouřila, bylo to těžký – když vám někdo dá cigáro bez filtru a vy to nechcete jen markýrovat, je to jízda. Motačka hlavy, brnění prstů… Po třech dnech na zahuleném place jsem si už ale celkem zvykla a peskovala je, aby mi toho špačka nebrali, když skončí záběr, že si ho ještě dokouřím. Naštěstí mi to nezůstalo.

Hodně vyprávíte o svém statku, o zahrádce, o hrabání se v záhoně... 

A lebedím si v tom. Byliny mě zajímaly už na základní škole, chodila jsem jako holčička ze sídliště s nadšením na botanický kroužek a soutěžila na přírodopisných olympiádách, i když jezdit s mámou na zahradu sbírat mandelinky mě až tak nebavilo. Jenže pak jsem se ocitla na velikánském rodinném statku ve východních Čechách, kam z Prahy, kde bydlíme, jezdíme s rodinou každou volnou chvíli, a tam se moje přírodozpytné a ekologické tendence opět projevily. Máme slepice na vajíčka, záhony rajčat a okurek, ovocný sad. Takže ta ženská v Herbáři, to je mé čisté já.

Šestá řada Herbáře minulý týden odstartovala na ČT1, taky vám vyjde nová kniha o jídle.

Letos bude Herbář nový. Budu vařit moderně a snadno, samozřejmě s bylinami, na které se tentokrát podíváme díky kameře hodně zblízka. Budu se opírat o moudrost našich předků a aplikovat ji do dnešní nervózní doby. Chci divákům ukázat, co pro mě znamená skutečná kvalita potravin. To samé najdete i v mé nové kuchařce Jíst a žít. Vybrala jsem si do kuchyně silného hosta, oceňovanou foodbloggerku Markétu Pavleye, která přispěje recepty, co s Herbářem krásně konvenují. Pojedu na venkov za poctivými farmáři a výrobci a budu taky hodně na zahradě.

Hodně vás, a nejen pro Herbář, fotil Adam Holý, který nešťastně umřel před dvěma lety. Jaký jste k němu měla vztah?

Jsem ráda, že se na něj ptáte. Byl to velkej umělec a složitej člověk, vášnivej a s velkým srdcem, divoký zvíře ověšený foťákama a ženama. A pořád něco jedl, ládovali jsme se spolu tlačenkou s cibulí a hádali se, jakej ocet na to patří… Fotil nás už i dřív s kapelou, ale až v Herbáři jsme se dali hodně dohromady. Na pár let. Pak jsme byli v Dánsku točit reportáž, Adam měl za námi přiletět. Čekali jsme na něj, ale on pořád nikde… V ten den mi zavolali, že jsem dostala roli Pesly, a v noci jsem se dozvěděla, že Adam zemřel. Hrozná změť pocitů. Chybí mi. Po jeho smrti se o něm děsně psalo a všichni byli najednou jeho kamarádi a obdivovatelé. Mě se na Adama do teď nikdo neptal, a přitom jsme spolu v Herbáři a na statku prožili šest sezon.