Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Nový celoevropský průzkum: Mezi největší euroskeptiky patří Češi, nejvíce odmítáme euro

Evropský parlament, do kterého se bude opět volit příští rok v květnu, si nechal zpracovat ve všech zemích EU rozsáhlý průzkum o názorech obyvatel. Z něj kromě jiného také vyplývá, že mezi největší euroskeptiky na kontinentu patří občané České republiky. Průzkum se jmenuje „Parlemeter 2018“ a pokud by se u nás dnes konalo referendum o vystoupení z EU, s největší pravděpodobností bychom těsně rozhodli v Evropské unii zůstat.

Například na jasnou otázku „Kdyby se zítra ve vaší zemi konalo referendum o členství v EU, jak byste hlasovali?“ odpovědělo 47 procent Čechů, že by chtěli zůstat v EU, 24 procent je pro vystoupení a 29 procent není rozhodnuto. Dá se tedy předpokládat, že případné hlasování by nakonec podpořilo setrvání Česka v EU.

Ovšem tyto výsledky současně znamenají v rámci této otázky druhou nejslabší podporu EU mezi všemi členskými státy. Nejméně lidí by hlasovalo pro setrvání v EU v Itálii, jen 44 procent, ale třetina obyvatel Apeninského poloostrova je nerozhodnutá. Dokonce kdyby se dnes opakovaně hlasovalo ve Velké Británii, tak by 53 procent obyvatel bylo pro členství, přitom Britové na základě referenda odcházejí.

Naopak velká podpora členství v EU je v případě referenda například v Lucembursku, Švédsku, Německu, Nizozemsku, Dánsku či v sousedním Polsku (tam by hlasovalo až 75 procent lidí pro pokračování členství). Celkově se 62 procent Evropan domnívá, že členství v EU je pro ně dobrá věc.

Jak by hlasovali Evropané v případě referenda o členství v EU.Jak by hlasovali Evropané v případě referenda o členství v EU.|Reflex.cz

Vůbec nejvíce hlasů proti ze všech členských zemí EU pak měla v případě Čechů otázka na společnou měnu euro. Až 75 procent obyvatel České republiky je dnes proti přijetí eura. Rozhodnutí v tomto směru se proto zdá být pro další roky bezpředmětné. Pokud by se konalo o tom referendum, společná měna by u nás neuspěla.

Protože se budou příští rok v květnu konat volby do Evropského parlamentu, výzkumníci se zajímali také o největší problémy, které podle lidí sužují Evropu. Na první místo se dostala migrace s 50 procenty, 47 procent dostaly ekonomické problémy a na třetím místě je nezaměstnanost mladých lidí (také 47 procent), která trápí zejména jižní země EU. Na čtvrté místo se 44 procenty klesl terorismus.

Výzkum se konal ve všech zemích EU a celkem se ho zúčastnilo 27 474 lidí, tedy v každé zemi kolem tisícovky.

Celý průzkum najdete na webu Evropského parlamentu >>>