Kartu vybavenou NFC technologií vlastní už téměř každý Čech

Kartu vybavenou NFC technologií vlastní už téměř každý Čech Zdroj: profimedia.cz

Česko je evropská laboratoř bankovních inovací. V bezkontaktním placení jsme nejlepší na světě

Češi milují bankovní inovace. Jsme hračičky a lakmusový papírek Evropy, tvrdí odborníci. Právě v Česku se používají bezkontaktní platební karty nejvíce na světě a počet lidí využívajících internetové bankovnictví roste nejstrměji z celé Evropské unie. „Bankovní domy, které v Česku působí, jsou ve vývoji a inovacích na světové špičce,“ dodává pro INFO.CZ Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace (ČBA).

Že Česko patří ke špičce, je zřejmé i při pohledu na internetové bankovnictví. Ještě v roce 2007 jej v Česku využíval jen každý osmý, a v EU nám proto patřilo téměř poslední místo. O deset let později už se země vyšvihla do první poloviny a své bankovnictví přes počítač ovládá asi 57 procent Čechů.

Vyspělost Česka ve finančních inovacích je zřejmá i ve využívání bezkontaktních platebních karet. V tom dokonce patříme k nejlepším na světě; kartu vybavenou NFC technologií vlastní už téměř každý Čech. Platební kartu navíc stále častěji využíváme i k jiným účelům, než jen k placení a vybírání hotovosti - například jako nosič pro jízdenky na MHD. „Češi mají rádi inovace, které jim zvyšují komfort a jsou bezpečné,“ říká pro INFO.CZ Miroslav Lukeš, ředitel společnosti Mastercard pro ČR, SR a Rakousko.

Více o bankovních inovacích se dočtete zde >>>