Slovenská policie provádí domovní prohlídky v budovách slovenského kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera

Slovenská policie provádí domovní prohlídky v budovách slovenského kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera Zdroj: Policie SK

Probíhá policejní razie u slovenského podnikatele Kočnera, který je spojován s vraždou novináře Kuciaka

Slovenská policie v úterý zahájila razie v objektech kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, které zdůvodnila vyšetřováním násilné trestné činnosti. Kočner, jenž je ve vazbě pro hospodářskou kriminalitu, si podle dřívějších nepotvrzených informací slovenských médií objednal vraždu novináře Jána Kuciaka.

Policie na sociální síti pouze napsala, že u konkrétní osoby probíhají domovní prohlídky vícero prostor v souvislosti s násilnou trestnou činností, aniž přímo jmenovala Kočnera. Policie ale zveřejnila fotografie z razie, na které jsou rozmazané obličeje několika přítomných osob a ze kterých lze poznat Kočnera.

Kočnera média spojují s únorovou vraždou Kuciaka, při které vrah zastřelil také přítelkyni investigativního reportéra. Slovenská policie v září v případu vraždy Kuciaka obvinila čtyři osoby, z nichž jedna podle dřívějších informací slovenských médií označila jako objednavatele vraždy právě Kočnera. Policie ani prokuratura tuto informaci dosud nepotvrdily.

Falšování směnek

Kuciak v minulosti opakovaně psal o Kočnerových podezřelých obchodních transakcích. Ten novináři loni v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že když na ně najde nějakou "špínu", tak ji zveřejní.

Slovenský soud poslal Kočnera do vazby na konci června v případu, ve kterém ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,78 miliardy Kč). Proplacení některých směnek požadovala jedna z Kočnerových firem i od Markízy, která zmiňované cenné papíry považuje za podvrh.

Právě v souvislosti s Markízou se Kočner dostal v roce 1998 do povědomí veřejnosti, a to v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí této televize pomocí pracovníků bezpečnostní služby.