Video placeholde

Telička: Nejsem ten, kdo zradil, Babiš je úplně jiný a otočil i Zeman, už nedokáže domyslet důsledky

Kdo tady zradil Česko? Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička tvrdí, že on rozhodně ne. Špatným směrem se podle něj vydal premiér Babiš, který se stále víc odklání od toho, na čem se před lety s Teličkou dohodli. Za odcizování Česka Evropské unii ale prý taky může prezident Zeman, který klade své osobní zájmy nade vše. I kvůli tomu Telička zvažuje pokračování v politice. Do příštích voleb do Evropského parlamentu by tak mohl jít s úplně novým politickým subjektem.

Telička tvrdí, že hnutí ANO teď dostalo žlutou kartu a mělo by se poučit z výsledků voleb. ANO navíc není jen Andrej Babiš. Je ale podle něj evidentní, že jeho sebestředná a prázdná politika nefunguje. Hnutí se posunulo a 30 % voličů to legitimizuje. Telička zdůrazňuje, že když se nechal Babišem přesvědčit ke spolupráci, o komunistech, extrémistech ani sklouznutí k vyvolávání strachu řeč nebyla. Zásadně se ale údajně změnil i sám Andrej Babiš.

Podobně podle Teličky otočil i Miloš Zeman, který mu kdysi nabízel vedení jeho politické strany a teď mu nemůže přijít na jméno. Už v době, kdy byl premiér, byl prý jeho proevropský postoj jen povrchní a třeba současným maďarským premiérem Orbánem tehdy pohrdal. Teď ale nemá v zahraničí partnery a jde mu jen o jeho osobní zájmy. Nedomýšlí přitom prý důsledky svého jednání.

Telička mluví o postavení zdi a alternativě proti podobné politice. I proto zvažuje, že bude znovu kandidovat do Evropského parlamentu, i když už byl rozhodnutý úplně skončit. Bylo by to za úplně nový politický subjekt, na kterém by se mohl podílet. Jasno přitom chce mít v listopadu.

Kdo skutečně zabil migrační kvóty? Proč je správné kritizovat Maďarsko a je Česko na stejné cestě? V čem přesně se Andrej Babiš změnil? A co se Pavel Telička naučil za roky spolupráce o Miloši Zemanovi?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>