Španělská ministryně Carmen Montónová rezignovala kvůli podezření, že vysokoškolský titul nezískala řádně

Španělská ministryně Carmen Montónová rezignovala kvůli podezření, že vysokoškolský titul nezískala řádně Zdroj: Profimedia

Ministryně zdravotnictví rezignovala kvůli titulu a diplomce. Španělsko má svou „Taťánu Malou“

Podivné praktiky s udělováním titulů a opisováním diplomových prací se netýkají pouze Česka. V úterý večer rezignovala španělská ministryně zdravotnictví Carmen Montónová kvůli nesrovnalostem při získání titulu magistr a podezření, že opsala část své diplomové práce. Problémy se týkají státní Univerzity Krále Juana Carlose, která měla neoprávněně udělovat tituly i dalším politikům. Například předsedovi opoziční Lidové strany Pablo Casadovi.

Zajímavé je, že také ve Španělsku se kolem vysokoškolského vzdělání politiků odehrávají podobné taškařice jako v Česku. V mnohém to připomíná nedávné odstoupení ministryně spravedlnosti Taťány Malé (hnutí ANO) a ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), protože opsali část svých vysokoškolských prací.

Dnes už exministryně zdravotnictví Carmen Montónová po odhalení webového portálu eldiario.es, že se na genderová studia na Univerzitě Krále Juana Carlose zapsala až 4 měsíce po zahájení akademického roku, že se nezúčastnila většiny přednášek a že udělení titulu magistr v roce 2011 se neshoduje s platnými dokumenty, tvrdila, že byla vždy „transparentní a upřímná“. Pak se ale měla na tiskové konferenci obhájit a tam si nedokázala vzpomenout ani v jaké budově univerzity studovala. Následně byla obviněna, že opsala část své diplomové práce. Ani to nedokázala vyvrátit a rezignovala.

V úřadu byla Montónová jen tři měsíce. Španělský menšinový kabinet, který vládne od června, má přitom už i další aféry. Ministr kultury a sportu Máxim Huerta rezignoval již 13. června kvůli odhalení, že před lety krátil daně.

Problém mají i další politici

Aféra s tituly ze zmiňované madridské univerzity zasáhla již několik španělských politiků. Neoprávněně tam například podle médií i vyšetřovatelů získal titul předseda Lidové strany Pablo Casado. Univerzita měla udělovat tituly jako úplatek a za to si chtěla zavázat vysoce postavené politiky. Casado sice vinu odmítá, ale jeho případ vyšetřuje policie, protože se objevily informace, že za titul on sám dal úplatek. Kromě jiného na škole nesložil jedinou zkoušku, ale titul dostal.

Z regionálních funkcí v Madridu již také odstoupila lidovecká politička Cristina Cifuentesová, u které se také objevily pochybnosti o jejím titulu ze stejné školy.

Rektor univerzity Javier Ramos nařídil 11. září hloubkovou prověrku způsobu udělování titulů a kontroly diplomových a bakalářských prací, ale média upozorňují na to, že jen těžko mohl nevědět o tom, co se na jeho škole děje. Škola také zrušila kvůli podezření z různých machinací katedru genderových studií.