Kostel San Martín de Elines (Kantábrie)

Kostel San Martín de Elines (Kantábrie) Zdroj: Fundación Santa María La Real

San Pedro de Tejada (Puente-Arenas)
Kostel San Pedro de Cervatos (Kantábrie)
San Pedro de Villanueva en Cangas de Onís (Asturie)
Kostel Sequera del Fresno (Segovia)
Santa María de Uncastillo (Zaragoza)
9
Fotogalerie

Erotické motivy na katolických kostelech: obří penis, masturbující muž i soulož. Proč tam jsou?

Muž s obrovským penisem na katolickém kostele? Nebo vousatý muž, který masturbuje? Či žena, která vystavuje na odiv svoji vulvu, a pár uprostřed pohlavního aktu. Tyto překvapivé motivy se dají najít na některých velmi starých katolických kostelech především na území severního Španělska. Kde se tam vzaly? A je to na křesťanských chrámech vůbec přípustné? Na to hledaly odpověď prestižní španělské noviny El País.

Všechny tyto erotické motivy byly vytesány někdy už před tisíci lety na fasády a římsy kostelů v severním a středním Španělsku. Na to, proč tam tyto motivy jsou, se nedávno pokusili odpovědět odborníci na speciálním semináři v klášteře Santa María la Real v provincii Palencia. Akce se jmenovala „Umění a sexualita v románských stoletích“.

Jasná odpověď ale nebyla mezi historiky nalezena. „Existuje k tomu mnoho interpretací,“ řekl k semináři historik umění Eukene Martínez de Lagos z Baskické univerzity v Bilbau.

Motivace k plození dětí?

Někteří odborníci se domnívají, že tyto výtvory měly podnítit sexuální aktivitu mezi obyvatelstvem, protože v dávné minulosti existovala v této oblasti velmi vysoká dětská úmrtnost.

Další teorie tvrdí, že sex ve středověku nebyl až takovým tabu, jak se později mohlo zdát. Ostatně samotná katolická církev kdysi proti sexu nic neměla, i když tvrdila, že nemá sloužit k zábavě, ale především k plození potomstva.