Norská herečka Liv Ullmannová v době své největší slávy.

Norská herečka Liv Ullmannová v době své největší slávy. Zdroj: The Swedish Film Database

Herecká legenda Liv Ullmannová ostře vystoupila proti kampani #MeToo

Slavná norská filmová herečka a režisérka Liv Ullmannová (79) ostře vystoupila proti celosvětové kampani #MeToo, která v poslední době upozorňuje na sexuální obtěžování žen. Ullmannová na norském politickém filmovém festivalu Arendalsuka prohlásila, že nebude zveřejňovat své vlastní zkušenosti se sexuálním obtěžováním a stěžovala si na #MeToo, že ignoruje například rozšířené znásilňování žen v afrických zemích.

„Nerozumím tomu, že hnutí #MeToo, které je tak silné, nehovoří o velkých útocích, které zažívají dnešní ženy. Proč se nehovoří o všech těch ženách v Africe, které jsou často znásilňovány a zabíjeny?“ ptala se Liv Ullmannová na festivalu Arendalsuka.

„Kdybych já zveřejnila své přiznání v rámci #MeToo, tak to zítra bude v novinách. Ale na další postižené ženy se zapomíná,“ dodala slavná herečka a režisérka. V rámci kampaně #MeToo byl nedávno obviněn ze sexuálního obtěžování i známý český fotograf Antonín Kratochvíl. Ten vinu odmítá.

Ullmannová v roce 1989 spoluzaložila nevládní organizaci Women's Refugee Commission, která upozorňuje na porušování práv žen v chudých a nestabilních zemích světa.

Liv Ullmannová se na norském filmovém festivalu zastala také uprchlíků. „Naše duše, duše Evropy, je zničena tím, že mluvíme o uprchlících, jako by byli všichni zločinci,“ řekla Ullmannová.

Slavná norská herečka hrála v deseti filmech legendárního švédského režiséra Ingmara Bergmana, který byl jistou dobu také jejím životním partnerem.

V roce 1972 obdržela ocenění Zlatý glóbus pro nejlepší herečku a během své dlouhé kariéry byla nominována na více než 40 cen. Velký ohlas měly i její filmy, které natočila jako režisérka.