Francouzská poslankyně Aurore Bergé chce kočky v parlamentu.

Francouzská poslankyně Aurore Bergé chce kočky v parlamentu. Zdroj: Facebook Aurore Bergé

Francouzská vládní poslankyně vyzývá, aby byly povoleny v prezidentském paláci a parlamentu kočky

Mladá francouzská poslankyně Aurore Bergé (31) miluje kočky. Až tak, že se pustila do boje s byrokratickou mašinerií a prosazuje, aby byla tato oblíbená zvířata povolena také v prezidentském Elysejském paláci a sídle parlamentu v Paříži. Hlavní důvod? Ten nikoho nepřekvapí – aby kočky lovily myši a potkany. Jenže Bergé tvrdí, že kočky mají i terapeutické účinky a mohou blahodárně působit na politiky a úředníky.

Aurore Bergé byla zvolena za stranu La République En Marche!, kterou založil současný prezident Emmanuel Macron. A od této strany, jak vidíme už více než rok, je možné čekat cokoli. Třeba i boj s hlodavci.

„Potřebujeme kočky v prezidentském paláci a také v Národním shromáždění, protože je tam mnoho myší,“ překvapila veřejnost Aurore Bergé nedávno v rozhovoru pro prestižní časopis Paris Match. Podle některých odborníků skutečně Paříž na některých místech trpí přemnožením hlodavců. Od loňského prosince proto některá francouzská ministerstva „zaměstnala“ kočky. Jenže v prezidentském Elysejském paláci a Národním shromáždění (dolní komora francouzského parlamentu) platí pro kočky nadále zákaz. Bergé vyzývá k jeho zrušení.

Protože mladá poslankyně je velkou milovnicí koček, obhajuje jejich využití i v nemocnicích pro terapeutické účely a podle ní by mohly stejným způsobem působit i v úředních budovách. Prý by to pomohlo politikům při zbavování se stresu a relaxaci.

Aurore Bergé vyvolala velkou pozornost už loni, když se v televizním přenosu objevila s poměrně hlubokým výstřihem a hodně krátkou sukní. Některými lidmi pak byla obviněna ze sexismu.