Video placeholde

Ve francouzském zábavním parku vycvičili 6 vran, které sbírají odpadky a nedopalky po lidech

Velmi neobvyklé „uklízeče“ mají ve francouzském zábavním parku Puy du Fou v departementu Vendée na západě Francie. „Vycvičili“ zde 6 vran, které sbírají malé odpadky či nedopalky cigaret, jež zde zanechají někteří návštěvníci. Podle parku, který se věnuje historii, na tomto příkladu vidíme, že i samotná příroda se dokáže postarat o ochranu životního prostředí.

„Cílem není pouze udržet čistotu, protože samotní návštěvníci se chovají v tomto případě poměrně slušně, ale chceme také ukázat, co nás může příroda naučit,“ řekl francouzské agentuře AFP ředitel parku Nicolas de Villiers.

Podle něj tito ptáci dokážou určitým způsobem komunikovat s lidmi a prostřednictvím hry lze s nimi vytvořit jakýsi vztah. Šest vran bylo cvičeno tak, že jím byla postavena schránka a když do ní pták přinesl nějaké odpadky, dostal za to odměnu v podobě žrádla. A jak se ukázalo, funguje to celkem spolehlivě.

Výzkum v odborném časopise Animal Behaviour, který byl publikovaný v květnu, v této souvislosti poukázal na to, že existuje mnoho druh zvířat, které určitým způsobem komunikují a dokážou se naučit některé jednoduché činnosti.