Papež František

Papež František Zdroj: ČTK

Potrat je vražda dítěte v bílých rukavičkách, je to jako zločin nacistů, řekl papež

Papež František přijal v sobotu ve Vatikánu delegaci italského Fóra rodinných asociací a velmi tvrdě na tomto setkání kritizoval potraty. Ve svém emotivním projevu je dokonce přirovnal k nacistickým zločinům. Informovala o tom mezi jinými rozhlasová stanice Radio Vaticana.

Papež měl na sobotní setkání připravený písemný projev, ale rozhodl se nakonec promluvit spatra a nevyhýbal se ve své 30 minut trvající řeči ani choulostivému tématu potratů. Reagoval tak na velmi plamenný úvodní pozdrav předsedy italského Fóra rodinných asociací Gigi de Pala, který je otcem pěti dětí.

František pronesl slova, která se objevila ihned po celém světě a vyvolala ostrou diskusi i na sociálních sítích. „Slyšel jsem, že je prý v módě, nebo že je běžné, když se během prvních měsíců těhotenství dělají vyšetření a když se zdá, že dítě by na tom nemuselo být dobře, nabízí se nejprve řešení: Dáme jej pryč. Vražda dětí; za účelem poklidného života se likviduje nevinný. V minulém století byl celý svět pohoršen tím, co dělali nacisté. Dnes činíme totéž v bílých rukavičkách,“ řekl v sobotu papež.

Katolická církev je pořád jednoznačně proti všem formám potratů, i když v mnoha zemích jsou povoleny. Například Argentina, domovská země papeže Františka, chce také legalizovat interrupce. A minulý měsíc v referendu rozhodlo o povolení potratů i silně katolické Irsko. Uvádějí se u toho především zdravotní důvody podobného kroku, ale většina potratů se provádí kvůli nechtěnému těhotenství, které plyne spíše z nerozvážnosti a nezodpovědnosti partnerů.

Velmi vysoký počet umělých přerušení těhotenství býval v někdejším Československu. V posledních desetiletích ale jejich počet v Česku prudce poklesl. Oproti roku 1990, kdy jich bylo přes 100 tisíc, se jejich počet podle českého statistického úřadu snížil až na jednu pětinu.