Nejpopulárnější sbíranou komoditou jsou v Česku tradičně houby.

Nejpopulárnější sbíranou komoditou jsou v Česku tradičně houby. Zdroj: Profimedia.cz

Češi bohatnou i na sběru hub či borůvek. Loni si přinesli z lesů plody za 6,64 miliardy korun

Plody z tuzemských lesů stále tvoří nejen oblíbenou součást jídelníčku českých domácností, ale pilným sběračům nabízejí i zajímavý výdělek. A našinci to moc dobře vědí. Podle statistik České zemědělské univerzity jen za loňský rok Češi nasbírali 41 300 tun lesních plodů v odhadované hodnotě 6,64 miliardy korun.

Oproti roku 2016 množství a celková hodnota sesbíraných hub, borůvek, malin a dalšího lesního ovoce prudce narostly. Předloni totiž Češi nasbírali „jen“ 33 800 tun za 5,06 miliardy korun.

Nejpopulárnější komoditou zůstaly i v loňském roce houby, kterých Češi nasbírali 27 700 tun za 4,6 miliardy korun. Za nimi následovaly borůvky (7 100 tun za 1,055 miliardy korun) a maliny (2200 tun za 367 miliónů korun). Za růstem celkové hodnoty nasbíraných plodů stálo nejen jejich větší nasbírané množství, ale i rostoucí cena. Například v loňském roce se kilogram hřibů ve vybraných lokalitách prodával i za 400 korun a obvyklá cena litru borůvek se pohybovala mezi 60 až 90 korunami.

Statistiky o sběru lesních plodů již od roku 1994 sestavuje se svým týmem profesor Luděk Šišák z fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Údaje jeho týmu jsou pak i součástí Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství, již publikuje ministerstvo zemědělství. „Vlastní sběr prvotních dat a zjištění vstupních podkladů pro vyhodnocení dat a zpracování výsledků probíhaly v období od 29. října do 16. listopadu 2017,“ uvedl Šišák.

Z jeho výzkumu rovněž vyplývá, že nejvíce lidí do lesů chodí na území Středočeského kraje, což je dáno blízkostí Prahy. Mezi tradičně silné oblasti sběru lesních plodů patří i Krkonoše, Jizerské hory, Šumava či Jeseníky. O tom, že je z lesních plodů stále více atraktivnější obchodní artikl, svědčí i údaje o počtu lidí, kteří chodí pravidelně do lesa. „Počet lidí, kteří je sbírají, ale meziročně poněkud poklesl,“ uvedl Šišák s tím, že houby sbírají dvě třetiny Čechů a borůvky 30 procent. Nejméně Češi chodí na brusinky či bezinky. Například brusinek Češi loni nasbírali jen 400 tun v odhadované hodnotě 76 miliónů korun.

Kam na houby na Šumavě? Mykolog prozradil, kde hledat hřiby a kam na lišky s kosou >>>