Jaroslav Tvrdík, odvolaný místopředseda představenstva CEFC

Jaroslav Tvrdík, odvolaný místopředseda představenstva CEFC Zdroj: ČTK, Blesk / Martin Sekanina

J&T převzala CEFC a odvolala vedení včetně Tvrdíka. Ten odvolání neuznává a chystá právní kroky

Skupina J&T Private Investments (JTPI) ve čtvrtek přebrala výkon akcionářských práv v evropské pobočce čínské skupiny CEFC. CEFC dluží J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). CEFC to označila za pokus o nepřátelské převzetí a hodlá proti tomu podnikniknout právní kroky. Podle Jaroslava Tvrdíka, který CEFC zastupuje, mají Číňané peníze připravené a termín pro zaplacení byl až v pátek.

 "Akcionáři CEFC Europe neuznávají odvolání stávajícího a jmenování nového představenstva a jsou připraveni podniknout veškeré právní kroky proti skupině J&T, včetně osob, které skupina J&T označuje za nové členy představenstva CEFC Europe. Stejně tak jsou připraveni podniknout všechny kroky k ochraně své investice v České republice," uvedla CEFC China. Tvrdí, že skupina J&T neoprávněně blokuje splacení závazků CEFC skupinou CITIC Group a zneužívá svého postavení věřitele.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč).

Skončil Jaroslav Tvrdík

Po zásahu J&T v představenstvu CEFC mimo jiné skončil jeho dosavadní místopředseda Jaroslav Tvrdík, který nedávno uvedl, že dluhy CEFC zaplatí v řádu dní čínský státní konglomerát CITIC Group. Ten nedávno získal v CEFC Europe podíl 49 procent. Věřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení podle Málka nenalezli. "V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv," uvedl mluvčí.

Novými členy představenstva CEFC Europe se stali Peter Kubík a Dušan Palcr. Krizový management má zajistit stabilitu všech částí skupiny CEFC Europe a vytvořit podmínky a čas pro řešení situace. V CEFC Europe se uskuteční finanční a právní audit, uvedla J&T. "Věřitelé jsou připraveni jednat se společností CITIC, kterou považují za důvěryhodného a transparentního partnera," podotkl Málek.

CEFC: Peníze už jsme dostali, v J&T to věděli

CEFC China uvedla, že už 8. května vystavila CITIC Group dopis pro skupinu J&T, kterým CITIC Group potvrdila připravenost uhradit veškeré závazky CEFC vůči J&T. Původní termín splatnosti úvěrů byl 31. července, nový termín stanovila sama J&T na pátek. "Před pokusem o nepřátelské převzetí kontroly nad CEFC Europe skupina J&T již věděla, že na účet CITIC Group vedený u banky v České republice byla dne 17. května 2018 připsána částka převyšující veškeré závazky CEFC vyčíslené ze strany skupiny J&T," napsala CEFC China.

Z prohlášení CEFC China vyplývá, že změny v představenstvu neuznává a počítá se splacením závazků vůči J&T. "Přes tento, zcela nepochopitelný a protiprávní krok ze strany Skupiny J&T, legitimní představenstvo CEFC Europe činí veškeré kroky nutné pro zajištění řádného chodu společnosti a svých aktiv, včetně kroků vedoucích k okamžitému splacení všech závazků vůči skupině J&T," uvedla CEFC China.

CEFC v problémech, poradce prezidenta Zemana vyšetřován 

Podle ředitele poradenské firmy Starteepo Františka Bostla a analytika Radima Dohnala z investičního portálu Capitalinked není překvapením, že problémy CEFC eskalovaly až do současné situace. "Skupina CEFC měla dlouhodobě problémy s likviditou, které se pokoušela řešit ´záplatováním´ krátkodobými úvěry za nesmyslné úroky. Finanční situace dceřiné CEFC Europe tak nemohla být lepší," uvedli.

Předpokládají ale, že CITIC závazky převezme, rekapitalizuje je a CITIC tak zachrání čínské straně reputaci. "Čína se stále tváří, že ČR je strategickou investiční lokalitou, a další kroky čínské strany v řešení situace CEFC tuto domněnku mohou potvrdit či vyvrátit. Je však jasné, že současná kauza zbrzdí dosavadní čínské aktivity u nás, které i tak byly dlouhodobě pod očekáváním a sliby Pražského hradu i Pekingu," dodali analytici.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

Majetek CEFC v Česku a spolupráce s J&T 

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou. Kromě fotbalové Slavie je vlastníkem i stadionu v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

Kapitálově také v minulosti vstoupila do J&T Finance Group, ve které držela desetiprocentní podíl. V březnu 2016 se obě strany dohodly, že získá polovinu. Za poloviční podíl v JTFG měla zaplatit 980 milionů eur (26,3 miliardy Kč). V květnu 2017 změnu podílů schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Na začátku letošního roku navýšení čínského podílu zamítla Česká národní banka, CEFC se odvolala, v březnu ale oznámila, že žádost o navýšení podílu stahuje.