Piráti: Tu sdílenou ekonomiku pořádně a vysoko zdanit!

Piráti: Tu sdílenou ekonomiku pořádně a vysoko zdanit! Zdroj: Profimedia.cz

Piráti v Poslanecké sněmovně totálně ztratili tvář a nejsou schopni plnit žádné cíle

Už od samého počátku fungování pirátů na naší politické scéně jsem na tuhle partaj mladých koukal skepticky. Stahování písniček z netu zadarmo a legalizace marihuany nejsou politický program, ale jen konkrétní dílčí cíle. Po razantním vstupu do sněmovny však piráti ukazují, že nejsou schopni plnit ani ty drobné dílčí cíle.

Začalo to marihuanou. Nástup pirátů do politiky — tenkrát ještě neparlamentní — byl jedním z důvodů, proč jsem někdy kolem roku 2010 po dvaceti letech zanechal legalizačního aktivismu. Legalizace marihuany v dnešním světě není nějakou okrajovou záležitostí, které by postačila péče jednoho nezadržitelně stárnoucího aktivisty. Takže jsem uvítal, že o můj letitý cíl začíná usilovat regulérní politická strana reprezentující mladé lidi.

Marihuana je tabu!

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se uskutečnily 20. a 21. října. Se ziskem 10,79 procenta hlasů se piráti stali třetí nejúspěšnější politickou stranou. Volilo je 538 574 lidí a z těch, s nimiž jsem mluvil osobně, asi polovina díky jejich legalizačnímu programu. A nyní uplynulo od voleb skoro sedm měsíců. Zaznamenal jsem jeden televizní výstup Ivana Bartoše k tématu legalizace — bylo to u paní Jílkové v ČT. A pak byl pan Bartoš také na Million Marihuana Marchi, kde hovořil s reportéry Seznamu. Strana prý navrhuje zákon, podle kterého by dospělí lidé směli sami vypěstovat, usušit a zpracovat malé množství konopí. To jsou jediné pirátské legalizační výstupy od voleb, jež jsem zaznamenal.

Přitom napsat novelu trestního zákona a stanovit jako trestný čin „výrobu a přechovávání drog“ až pěstování více než (například) pěti rostlin a držení více než (například) tří kilogramů sušiny (což odpovídá pěti velkým rostlinám outdooru), pokud je konopí určeno k vlastní spotřebě, by právníkovi zabralo tak dvě hodiny. A právníka piráti mají. Žádný takový nový zákon či novelizace z jejich pera však ani po sedmi měsících ve sněmovně není.

Sdílení: Nová epocha!

Dalším klíčovým bodem pirátů, na nějž lákali mladé voliče, bylo nové chápání internetu a vlastnických práv. Sám tomu (při vědomí, že jde o hrubou a sarkastickou zkratku) říkám „stahování písniček zadarmo“. Když se ale začtete do mediálních výstupů pirátů a jejich programu, zjistíte, že mlhavě slibují a plánují fungování nových typů ekonomiky, jež přináší postmoderní realita.

To jest především sdílené ekonomiky, která by měla díky moderním komunikačním technologiím obcházet ekonomického zprostředkovatele a umožňovat, aby se lidé na drobných obchodech domlouvali sami mezi sebou. Bez zprostředkovatele, který samozřejmě vše prodraží. I tato nová vize pirátů však dostává po jejich vstupu do Parlamentu dost na frak.

Sdílení bytů po komunisticku a těžce zdanit!

Totální rezignaci na podporu sdílené ekonomiky pak piráti prokázali právě v těchto dnech, svým stanoviskem k regulaci a sdílení nejčastěji takto využívané služby — totiž ubytování. Piráti zveřejnili své stanovisko k navrhovanému zákonu, jenž má služby jako AirBnb regulovat.

První krizový moment jejich připomínek: „Úprava sazby poplatku (obci za ubytování, pozn. aut.) tak, aby mohla mít skutečně regulační efekt v případě exkluzívních lokalit. Navrhovaná sazba 50 Kč se jeví dostatečná v případě mimopražských oblastí, nicméně v centru Prahy dosahují ceny za pobyt částek kolem 2000–3000 Kč za osobu a noc, a tedy poplatek z těchto pobytů se stává zanedbatelným. Proto navrhujeme, stejně jako v Maďarsku, stanovit strop pro poplatek procentuální sazbou tak, aby byla poplatková zátěž proporcionální.“

Jinými slovy — piráti, kteří se dostali do sněmovny slibem podpory sdílené ekonomiky, nyní prosazují opatření mající služby sdílené ekonomiky výrazně zdražit. A kdyby jenom to! Navrhují vpašovat do občanského zákoníku, aby pro poskytování bytu Airbnb bylo potřebné „udělování předchozího souhlasu (společenství vlastníků bytových jednotek, pozn. aut.) k nabízení nebo využívání bytu nebo jeho převážné části podnikatelem k poskytování ubytování po dobu, která v souhrnu přesahuje 60 dnů v kalendářním roce“.

Takže podobně jako za komunismu pro vycestování bude k poskytování bytu sdílené ekonomice potřebný souhlas sousedů. Zřízení domovního důvěrníka zatím strana ale nenavrhla.

Na něco, co slibovali — legalizaci –, úplně kašlou, na sdílenou ekonomiku, již také slibovali, chtějí uvalovat daně. Takže výkon té mladé slibné strany po sedmi měsících v Parlamentu mohu zhodnotit lakonicky: piráti totálně ztratili tvář. A jediný jejich politický přínos je, že konečně má ve sněmovně někdo dredy.