Andrej Babiš si s dotacemi u Čapího hnízda nedá pokoj

Andrej Babiš si s dotacemi u Čapího hnízda nedá pokoj Zdroj: Blesk / Daniel Černovský, ČTK

Neuvěřitelné. Babišovo Čapí hnízdo stále bere dotace pro malé firmy. Tentokrát na chov koz a ovcí

Farma Čapí hnízdo stále dostává od státu dotace na chov zvířat nebo přepravu koní na výstavy. Jde většinou o několik tisíc korun, peníze z rozpočtu ministerstva zemědělství jsou ale určené pro malé a střední podniky. Jenže vlastník farmy, společnost Imoba, je součástí koncernu SynBiol, který měl předloni tržby 3,4 miliardy korun. Informují o tom páteční Hospodářské noviny.

Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro Čapí hnízdo z roku 2008 obvinila policie z podvodu 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Ministerstvo dřív tvrdilo, že farma státní dotace nikdy nebrala. Z přehledu vyplacených podpor ale podle HN vyplývá, že Čapí hnízdo loni dostalo 21 290 korun na chov koz a ovcí, o rok dříve to bylo více než 30 tisíc korun. Podle pravidel o tyto dotace může žádat jen podnik, který má maximálně 250 zaměstnanců a roční obrat do 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Podmínkám vyhovuje Imoba, ale nikoliv SynBiol.

Imoba a Synbiol

Podle ministerstva je odpovědný žadatel, který podepisuje čestné prohlášení. Bez zvýšení byrokratické zátěže žadatelů prý nelze posoudit, jestli podmínky splňují. Neumí to ani chovatelské svazy, které dotace přerozdělují. "Ročně vyřizujeme kolem čtyř a půl tisíce žádostí. Většinou jsou od drobných chovatelů," řekl HN předseda Svazu chovatelů ovcí a koz Vít Mareš. Potvrdil, že svaz od Imoby a Farmy Čapí hnízdo dostal v minulých letech žádost s čestným prohlášením, že podmínky splňují.

Jediným akcionářem SynBiolu byl do loňského února Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů tehdy vložil akcie SynBiolu spolu s akciemi holdingu Agrofert do svěřenských fondů. Imoba v minulosti patřila pod Agrofert, Čapí hnízdo koupila v roce 2013.

Agrofert: Odpovídat nebudeme

Vyjádření společnosti deník nezískal. "Imoba je soukromá společnost a necítí potřebu na dotaz odpovídat," sdělil HN Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu.

Sedm let Čapí hnízdo bralo také dotace na hektar a podle počtu zvířat, které byly hrazené především z EU. Celkem farma dostala 2,7 milionu korun. Od roku 2015 má ale na tyto peníze nárok jen ten, kdo má alespoň třetinu příjmu ze zemědělství, což Imoba není, uvedly HN.