Video placeholde

Čapí hnízdo bylo "vyjmuto" z eurodotací. Co to přesně znamená a kdo to zaplatí?

Ministerstvo financí řízené hnutím ANO, konkrétně ministryní Alenou Schillerovou, vyjmulo dotaci na projekt Babišova luxusního rekreačního areálu Čapí hnízdo z evropského financování. Co to znamená? Přinášíme základní přehled.

CO VYJMUTÍ ZNAMENÁ

Vyjmutí z evropského financování znamená, že padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo Evropská unie už neproplatí. Již to není evropská dotace, ale česká dotace.

KDO DOTACI ZAPLATÍ

Dotaci na Čapí hnízdo definitivně uhradí český daňový poplatník, pokud stát nevymůže částku na vlastníkovi farmy. Na rekreační areál jsme tak přispěli všichni.

PROČ K TOMU DOŠLO

Česko vyzvala k vyjmutí Evropská komise a doporučil ho i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Díky vyjmutí projektu Čapího hnízda – a zatím i dalších třiadvaceti sporných projektů (Evropská komise navrhla vyjmutí celkem 44 projektů) – bude moci Česko uzavřít „dotační šuplík“ na roky 2007–2013. Brusel přidělené peníze krom vyjmutých projektů uhradí, nebude je krátit.

POKUD BY SE DOTACE NEVYJMULA

Zůstaňme u Čapího hnízda. Pokud by Česko dotaci nevyjmulo, Brusel by zahájil řízení o odejmutí peněz, protože OLAF shledal v projektu vážné nedostatky. Do definitivního verdiktu, zda to byl, či nebyl podvod, by se nemohla uzavřít příslušná středočeská kapitola dotačních programů. Protože to byl právě středočeský program, který tuto dotaci kdysi přidělil.

JAK SE TO DOTKNE VYŠETŘOVÁNÍ A BABIŠE

Vyšetřování případného podvodu v kauze Čapí hnízdo, v němž je obviněno 11 lidí včetně Andreje Babiše, je čistě věcí národních orgánů. Zpráva OLAF je zdejší policii nadále k dispozici. Ministerstvo financí by se nyní mělo podle názoru některých opozičních politiků k trestnímu stíhání připojit jako poškozená strana.

CO DÁL

Poskytovatel dotace, Regionální operační program Střední Čechy, který projekt tzv. předfinancoval, by měl nyní posoudit, zda chtít dotaci po příjemci zpět. Hejtmanka a místopředsedkyně ANO Jaroslava Jermanová-Pokorná řekla, že se příslušný středočeský úřad přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

KDO BY DOTACI VRACEL?

Vrácení padesátimilionové dotace by se nejspíš vymáhalo po nástupnické firmě zaniklé Farmy Čapí hnízdo, jíž je společnost Imoba. Tu stejně jako koncern Agrofert vložil premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš do svěřenského fondu.

POLITICKÉ SOUVISLOSTI

Při vyšetřování případu už Česku nebude hledět na prsty Evropská unie. Řada opozičních politiků se proto obává, že se s ohledem na pozici Andreje Babiše a fakt, že jeho hnutí drží klíčové ministerské i regionální středočeské pozice, zamete kauza pod koberec. Ve středních Čechách už hnutí ANO podporované ČSSD a komunisty převolilo členy výboru regionální rady, který na unijní dotace dohlíží. Jeho původní členové právě vyjmutí Čapího hnízda z evropských projektů před dvěma týdny odmítli.