Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Blesk/David Malík

Karel Steigerwald: Případ Čapí hnízdo už teď elegantně vyřešen!

 

Jsem rád a vy také, že ministerstvo financí uznalo závažnost zprávy OLAF o podvádění v Čechách a dotaci na Čapí hnízdo se proto rozhodlo vrátit. Neřeklo ale, čí peníze se budou vracet. Čapáků ne, ti už jistě dotaci dávno utratili. Budou to peníze ze státního rozpočtu. Účetně to tedy vypadá tak, že stát koupil panu Babišovi za padesát milionů evropskou dotaci. Musí ale dodatečně sepsat nějakou smlouvu, na jejímž základě ty peníze už dříve Čapákovi vyplatil. Smlouvu jistě sepíše tak, aby byla platná a aby Čapáci měli podle ní na padesát milionů nárok.

 

Vyšetřování bude trvat dál. Jeho závěrem bude, že není co vyšetřovat, protože evropskou dotaci stát vrátil, jelikož byla přidělena na základě pochybení a omylů hodně malých úředníčků, kteří třeba i dostanou trest vězení, aby bylo jasno. A ta druhá, dnešní dotace, byla už dřív správně udělena podle pravidel, která se teprve napíší. Když se neudělá ve smlouvách školácká chyba, nebude ani zde důvod něco vyšetřovat. Ani tvrzení, že stát koupil Čapákovi evropskou dotaci, nebude správně. Dotace bude česká a bude přidělena podle platných předpisů, padni komu padni. 

Jestli má EU nějaký problém s vrácenou dotací, my ne. Ale ono i EU bude rádo. Je mnohem příjemnější, když dotace přestane existovat, než aby EU muselo o svobodné a nezávislé zemi tvrdit, že její premiér krade. Za nepatrných padesát milionů ze státního rozpočtu se uleví všem. Prezidentovi, že bude mít pěknou vládu, Čapákovi, že už nebude muset poslouchat prezidenta a bude mít většinovou koaliční vládu, asi třem nebo čtyřem stranám, že v té koalici čestně získali křeslo ministra pro ekologii internetové komunikace, a Bruselu, že bude od těch zlodějů z Prahy na chvíli pokoj. Jen prezident bude mít pochyby, jestli ho ti darebáci nakonec neodstrčí, když už ho, mouřenína, který je z toho tak oddaně tahal, nebudou k ničemu potřebovat.

Případ tím zdaleka neskončí. V rámci celostátní akce „odveta“ bude nutno vyšetřit kdo a proč a v kterých službách kauzu Čapí hnízdo rozdmychával. Namočeno je v tom hodně lidí, ale Čapák bude uvážlivý. Stačí zavřít pár hlavních, ostatní se vyděsí a ztichnou. Sám Čapák bude navrhovat tresty spíše formální, případně i milosrdné. A tak z toho krom Kalouska vylezou všichni bez větších šrámů. Tak útulná je naše demokracie. Sám dr. Husák říkával: Čo bolo, to bylo. Dnes si každý píše kádrový posudek znovu.