Údajný terorista v New Yorku zabil osm lidí, policie ho zadržela

Údajný terorista v New Yorku zabil osm lidí, policie ho zadržela Zdroj: ČTK

Útočník v New Yorku usmrtil osm lidí a dalších 12 zranil.
Na Manhattanu se střílelo, na místě jsou dva mrtví
Na Manhattanu se střílelo, na místě zasahuje policie
Na Manhattanu se střílelo, na místě zasahuje policie
Na Manhattanu se střílelo, na místě jsou mrtví
5
Fotogalerie

V New Yorku zabíjel Uzbek, který se hlásil k Islámskému státu

Útočníkem, který v úterý na Manhattanu dodávkou zabil osm lidí, je podle amerických médií devětadvacetiletý Uzbek Sayfullo Saipov, který v USA žije od roku 2010. Americký prezident Donald Trump označil krveprolití za teroristický čin a prohlásil, že USA nesmí dovolit členům takzvaného Islámského státu dostat se na americké území.

Podle policejních zdrojů agentury AP měl Saipov řidičský průkaz vydaný na Floridě, zřejmě však žil v New Jersey, z něhož je to do New Yorku blíže. Do USA se dostal díky takzvané zelené kartě umožňující trvalý pobyt v zemi.

Pachatel s pronajatým pick-upem vjel na stezku vyhrazenou pěším a cyklistům vedoucí podél West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu. Během více než kilometrové cesty na stezce srážel lidi, přičemž jich osm zabil a nejméně 11 zranil. Poté narazil do školního autobusu, vyběhl z vozu a podle svědků zvolal arabsky Alláhu akbar (Bůh je veliký). Policisté jej postřelili a zadrželi, nyní je v nemocnici. Podle AP je po operaci ve vážném stavu, lékaři však předpokládají, že přežije.

Policisté vyšetřující newyorský útok, při němž zemřelo osm lidí a nejméně 11 bylo zraněno, našli vzkaz naznačující, že čin byl spáchán ve jménu teroristické organizace Islámský stát (IS). Uvedla to televize CNN s odvoláním na policejní zdroj, podle něhož byl anglicky psaný vzkaz v nákladní dodávce, kterou útočník porážel lidi na manhattanské cyklostezce.

"Nesmíme dovolit ISIS vrátit se nebo vstoupit do naší země po jejich porážce na Blízkém východě a jinde. Dost!" napsal s použitím zkratky pro Islámský stát na twitteru Trump, který vyslovil soustrast obětem "teroristického činu". Později dodal, že nařídil ministerstvu vnitřní bezpečnosti ještě zpřísnit "extrémní prověřování" migrantů mířících do Spojených států.

Saipov se podle AP od svého příchodu do USA živil jako řidič nákladních automobilů, nejprve ve státě Ohio. V současnosti byl registrován v New Jersey, kde policie po činu prohledala byt ve městě Paterson, v němž patrně žil.

Jeho známá, s níž bydlel před několika lety v Ohiu, jej v listu The Cincinnati Enquirer popsala jako "velmi klidného" člověka, který "stále pracoval".