"Stejně jako všichni jsem potřeboval peníze," říká a dodává, že jeho měsíční mzda byla 50 000 rublů (860 dolarů), což je značně nad průměrem platů ve městě. "Rozhodl jsem se, že je to skvělá smlouva, protože jsem si myslel, že se to svědomí nijak netýká."

"Stejně jako všichni jsem potřeboval peníze," říká a dodává, že jeho měsíční mzda byla 50 000 rublů (860 dolarů), což je značně nad průměrem platů ve městě. "Rozhodl jsem se, že je to skvělá smlouva, protože jsem si myslel, že se to svědomí nijak netýká." Zdroj: profimedia.cz

Jak si parta veselých ruských trollů užívala práci při dezinformacích

První zaměstnanec trollí továrny v Rusku odhalil svou identitu a popsal, jak agentura v posledních amerických prezidentských ovlivňovala sociální sítě v USA.

„Internetová výzkumná agentura“ v Sankt Petěrburgu údajně v průběhu americké kampaně v roce 2016 zahájila masivní kampaň zaměřenou na sociální sítě a snažila se zvýšit rasové a ideologické napětí. Uvádí to server The Moscow Times. V rozhovoru s opozičním televizním kanálem Dožď TV poodhalil bývalý troll Alan Baskajev dění v každodenním životě agentury.

"Stejně jako všichni jsem potřeboval peníze," říká a dodává, že jeho měsíční mzda byla 50 000 rublů (860 dolarů), což je značně nad průměrem platů ve městě. "Rozhodl jsem se, že je to skvělá smlouva, protože jsem si myslel, že se to svědomí nijak netýká."

Baskajev řekl, že pracoval v "zahraničním oddělení" agentury a to v období od listopadu 2014 do dubna 2015. Restauratér a oligarcha Jevgenij Prigožin, který prý trollí továrnu vlastní, byl "náš chlapík, který nám dává peníze," říká Baskajev. Jeho oficiální postavení v podniku ale není schopen přesně určit.

Baskajev uvedl, že jeho úkolem bylo zapojit se do on-line diskusí, které se nějak týkaly politiky. Na Googlu prostě napíšete slovo politika a první a nejspíš i druhá stránka jsou vaše. Popsal také sedmadvacetiletého muže z Ázerbájdžánu, který tam pracoval jako šéf amerického oddělení. Byl to "skvělý chlap", který byl vůči němu shovívavý ohledně drobných nedostatků na pracovišti. Dožď cituje tři bývalé zaměstnance podniku, kteří existenci tohoto manažera potvrzují. Jmenuje se Džejkun Aslanov přezdívaný "Jay Z."

"Jay nebyl špatný manažer, nebyl úplně kompetentní v této oblasti, upřímně řečeno dost nekompetentní, ale měl asistenty." Baskajev se přestěhoval do Thajska a odtud se stanicí hovořil o tom, jak během pracovní doby měnil role, ve kterých vystupoval: "Nejdřív jsi musel být buran z Kentucky, pak nějaký bílý chlap z Minnesoty, který pracoval celý svůj život, platil daně a teď žije v chudobě a za 15 minut zas musíte napsat něco v slangu Afroameričanů z New Yorku."

Přestože troll továrna používala proxy servery, aby utajila umístění svých zaměstnanců, Baskajev řekl, že jeho účty byly "pravidelně blokovány". Používal na jednom fóru dvacet uživatelských účtů z dvaceti měst, protože všechny kromě dvou bývaly zablokovány. Bývalý troll odmítl obavy z represálií ze strany zpravodajců a noční směnu v továrně popisoval jako „bakchanálie“. "Byli jsme zapojeni do nejhorších věcí, jaké mohli dělat jen dvacetiletí a velmi rozpustilí kluci, kteří dokonale pochopili, na jakém zábavném místě se nacházejí." "Byl to skutečný postmodernismus. Postmodernismus, dadaismus a Sur (realismus)."

Američané teď mohou docenit, jak veselá parta je celou dobu bavila a intelektuálně živila.