Jedna z fotografií na výstavě This is Africa

Jedna z fotografií na výstavě This is Africa Zdroj: Twitter

Čínské muzeum čelí obvinění z rasismu. Fotky na výstavě připodobňovaly černochy ke zvířatům.

Muzeum v čínském Wuhanu se dostalo do poněkud kuriózních potíží. Kvůli stížnostem muselo tento týden stáhnout výstavu fotografa Yu Huipinga zachycující život na africkém kontinentu. V čem byl problém? Podle kritiků byly některé snímky z výstavy This is Africa rasisticky urážlivé, jak informuje britský list Guardian.

Výstavu stihlo od otevření navštívit 141 tisíc lidí, nikdo další už tu možnost ale pravděpodobně mít nebude. Kurátoři ji stáhli po četných stížnostech ze strany Afričanů žijících v Číně. Těm vadilo, že byly na fotografiích africké děti připodobňovány ke zvířatům – gorilám, gepardům či paviánům.

Nejvíce emocí pak budil snímek černého dítěte s široce otevřenými ústy, vedle jehož hlavy byla ve stejné grimase vyfocená hlava gorily. Kurátor výstavy Wang Yuejun kritikům oponuje a tvrdí, že v čínské kultuře je připodobnění ke zvířeti považováno za kompliment, nikoli urážku. „Cílová skupina je především čínská. Rozumíme ale, že se obrázky mohly dotknout našich afrických přátel, a jako vyjádření respektu jsme je odstranili,“ uvedl ve svém prohlášení.

Jako první si celé věci všiml Nigerijec Edward Duke, který si jeden z vystavovaných snímků vyfotil a umístil jej na Instagram s otázkou, proč muzeum ukazuje lidi určité rasy hned vedle divokých zvířat. Vzápětí se k němu přidali další a muzeum bylo rázem v průšvihu.

Nejde o první případ, kdy jsou Číňané spojováni s neuvědomým rasismem. Například minulý týden musela společnost vlastnící v Číně populární aplikaci WeChat vysvětlovat, proč její systém využil hanlivé slovo „negr“ pro překlad výrazu, který se v čínštině používá pro označení černého cizince.

Fotograf Yu Huiping přitom těžko může být označován za rasistu. Na dálném východě jde o známého umělce, který posbíral několik cen. Afriku navíc navštěvuje pravidelně a zabývá se dokumentováním její přírody a obyvatelstva.