Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

L'Oréal vyhodil černošskou transgenderovou modelku, ta označila všechny bělochy za rasisty

Velké pozdvižení a mnoho komentářů vyvolala největší kosmetická firma světa L'Oréal, která v pátek potvrdila, že zrušila smlouvu s černošskou britskou transgenderovou modelkou Munroe Bergdorf (29). Ta na svém Facebooku napsala, že „všichni bílí lidé“ jsou rasisté. Pak sice své komentáře smazala a snažila se vysvětlit, jak to myslela, ale L'Oréal byl neoblomný. Zařadil ji totiž předtím mezi své tváře „moderní rozmanitosti“ a podle firmy paušální obvinění z rasismu podstatu projektu popírá.

Munroe Bergdorf ve svých příspěvcích původně reagovala na nepokoje v americkém Charlottesville, kde se střetli příznivci krajní pravice (včetně mnoha skutečných rasistů) a jejich odpůrci. Do těch pak 12. srpna odpoledne najelo schválně auto, které zabilo Heather Heyerovou. Útočník i oběť byli běloši.

Modelka Bergdorf pak na sociální síti napsala několik vzkazů: „Upřímně, nemám energii, abych hovořil o rasovém násilí bílých lidí… Protože většina z vás si vůbec neuvědomuje, nebo odmítá uznat, že vaše existence, výsady a úspěch jako rasy jsou postaveny na krvi a smrti barevných lidí… Celá vaše existence je zaplavena rasismem.“

Jenže firma L'Oréal, jejíž politika je založena právě na rozmanitosti, tvrdí, že paušální obvinění celé skupiny lidí z rasismu je „v rozporu s jejími hodnotami“ a ukončila s modelkou smlouvu. Právě proto, že její výroky rasismem zavání. „L'Oréal podporuje rozmanitost a toleranci vůči všem lidem bez ohledu na jejich rasu, pohlaví a náboženství,“ napsala v oficiálním vyjádření společnost.

Bergdorf pak k tomu ale dodala: „Prostě víte, že všechno, co jsem řekla, je pravda.“ Snažila se omlouvat tím, že prý novináři její slova vytrhli z kontextu. Vyzvala mezitím i k bojkotu společnosti L'Oréal.

Jenže původní komentáře o rasismu bělochů sama smazala, protože tvrzení, že všichni bílí jsou rasisté, je nesmysl. Pořád ale opakuje, že „západní společnost jako celek je systém založený na bílé nadřazenosti“.

Známá modelka a dýdžejka podobnými postoji rozzlobila dokonce i mnoho svých bílých podporovatelů, kteří poukazují na to, že právě takzvaně bílá společnost ji poskytla jako černošce a člověku, který změnil pohlaví (narodila se jako muž), všechny možnosti k realizaci a úspěšné práci.