Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Reuters

Zmatky v Katalánsku: Vyhlásilo nezávislost na Španělsku, nebo ne?

Centrální vláda v Madridu oficiálně požádá katalánskou vládu v Barceloně, aby jasně řekla, zda v úterý vyhlásila nezávislost Katalánska nebo ne, uvedl dnes španělský premiér Mariano Rajoy. V krátkém prohlášení k tisku dodal, že katalánský vůdce Carles Puigdemont záměrně rozsévá zmatek. Reakce kabinetu v dalších dnech tak bude podle něj záležet na odpovědi katalánského separatistického vedení. Rajoy také řekl, že chce nadále postupovat "opatrně a odpovědně".

"Tuto výzvu činíme před jakýmikoli opatřeními, která by vláda mohla přijmout v rámci článku 155 naší ústavy. Chceme, aby občané měli jasno a jistotu, jaké si takto důležitá otázka žádá," řekl Rajoy s odkazem na část základního zákona, která umožňuje pozastavit Katalánsku autonomii.

Světové tiskové agentury interpretují Rajoyovy výroky jako skrytou pohrůžku. Podle agentury Reuters je tato formální žádost prvním krokem k aktivaci článku 155.

Katalánský premiér Puigdemont v úterý sice podepsal text deklarace o nezávislosti schválený poslanci, ovšem s dovětkem, že než ji skutečně vyhlásí, potřebuje několik týdnů čas pro vyjednávání. Během této doby hodlá přesvědčit Rajoye, aby akceptoval výsledky katalánského referenda, které Madrid označuje za neústavní.

Pro nezávislost se 1. října při zhruba třiačtyřicetiprocentní účasti vyslovilo podle místních úřadů přes 90 procent hlasujících. Policie se v některých místech snažila bránit hlasování násilím.