Vojenská přehlídka v Pchjongjangu - ilustrační snímek.

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Válka mezi USA a KLDR nebude mít vítěze, varuje Čína

Čína dnes vyzvala Severní Koreu a Spojené státy, aby ukončily svou slovní válku, a varovala, že případný konflikt na Korejském ostrově by neměl vítěze. Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že KLDR podle všeho posiluje svou obranu na východním pobřeží země poté, co americké bombardéry a bojové stíhačky o víkendu proletěly mezinárodním vzdušným prostorem nad mořem u východních břehů KLDR.

Spojené státy podobnými přelety u Korejského poloostrova opakovaně demonstrují svou sílu v reakci na jaderné a raketové zkoušky KLDR. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v pondělí řekl, že Pchjongjang si vyhrazuje právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor, protože šéf Bílého domu Donald Trump vyhlásil KLDR válku. Trumpova mluvčí Sarah Sandersová toto tvrzení vzápětí popřela. "Nevyhlásili jsme KLDR válku. Ta poznámka je absurdní," řekla.

Americký ministr obrany James Mattis, který je nyní na návštěvě Indie, dnes prohlásil, že Spojené státy chtějí vyřešit krizi diplomatickou cestou.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap dnes uvedla, že KLDR přesouvá letadla ke svému východnímu pobřeží a přijímá další opatření. Agentura Reuters napsala, že zprávu Jonhap nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Jihokorejská rozvědka ji odmítla potvrdit.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang dnes varoval, že eventuální válka na Korejském poloostrově by neměla vítěze. "Doufáme, že američtí a severokorejští politici mají dostatek politické soudnosti, aby si uvědomili, že použití vojenské síly nikdy nebude účinným způsobem řešení krize na Korejském poloostrově," prohlásil Lu. "Rovněž doufáme, že obě strany si uvědomují, že provokace jen zvýší riziko konfliktu a zmenší prostor pro politické manévry. Válka na Korejském poloostrově nebude mít vítěze," dodal.