Univerzitní muzeum v Bergenu - ilustrační snímek.

Univerzitní muzeum v Bergenu - ilustrační snímek. Zdroj: Wikimedia

Ukradené předměty z muzea v Bergenu.
Ukradené předměty z muzea v Bergenu.
Ukradené předměty z muzea v Bergenu.
Ukradené předměty z muzea v Bergenu.
Ukradené předměty z muzea v Bergenu.
10
Fotogalerie

Zloději ukradli vzácné artefakty Vikingů. Je to největší ztráta v historii muzeí, tvrdí Norové

Na čtyři stovky vzácných artefaktů představujících významnou kulturní památku skandinávské historie ukradli zloději z univerzitního muzea v norském městě Bergen na severozápadě země. Ztráta je podle ředitele muzea nevyčíslitelná. Zloději jsou zatím neznámí.

„Jestli se nám ukradené předměty nevrátí, bude to vůbec nejhorší událost za posledních dvě stě let historie norského muzejnictví,“ uvedl pro agenturu AFP ředitel univerzitního muzea v Bergenu Henrik von Achen. „Protože ta obrovská a nevyčíslitelná ztráta je spojená s hodnotou, kterou předměty představovaly pro historii naší kultury,“ dodává von Achen.

Ukradené předměty jsou především náramky, náhrdelníky a menší kovové šperky, které nemají žádnou peněžní hodnotu, upozorňuje dále ředitel. Jejich hodnota je pouze v jejich historickém významu. Je proto pravděpodobné, že se je zloději budou snažit prodat sběratelům a odborníkům, nikoliv v běžných starožitnictvích a vetešnictvích.

Zloději provedli krádež poměrně snadno. Jak zjistila policie, úskalí bezpečnostních systémů budovy muzea bylo lešení obepínající muzeum v době rekonstrukce. Po lešení se zloději dostali až do sedmého patra, kde se vikingské artefakty nacházely. Z vitrín muzea jich zmizelo rekordní množství – čtyři sta.

Zloději navíc využili nestandardního umístnění předmětů, které byly dočasně vystavovány na méně bezpečném místě než obvykle. Předměty totiž čekal převoz na vhodnější, bezpečnější místo, jehož se ale kvůli krádeži již nedočkaly.

Univerzitní muzeum po krádeži uznalo, že dočasné umístění předmětů bez vhodného zajištění bezpečnosti byla chyba. Předměty z muzea zmizely o víkendu před dvěma týdny, v neděli 13. srpna. O den později se měly přesunout na bezpečné místo. Je tedy zřejmé, že zloději byli se situací v muzeu dobře obeznámeni.

Muzeum se rozhodlo proti zlodějům zasáhnout. Snímky odcizených předmětů se snaží rozšířit, aby si veřejnost předmětů v případě pokusu o jejich prodej všimla. „Chceme, aby byla podoba artefaktů dobře známá, aby to měli zloději s prodejem těžší,“ uvedl ředitel von Achen. Norská policie po zlodějích pátrá, zatím bez úspěchu.